kiderült

2021.09.11. 10:30

Emberöléssel és erkölcsi zaklatással vádolnak egy franciaországi áruházat

Az öngyilkosságot elkövető férfi családjának ügyvédje szerint nem ez az egyetlen eset.

Az eset hat évvel ezelőttre nyúlik vissza, egy dolgozó öngyilkosságot követett el, az áruház raktárában felakasztotta magát. Egy másik alkalmazott is érintett az ügyben, ő szakmai kiégés áldozata lett. Az öngyilkosságot elkövető férfi családjának ügyvédje szerint nem ez az egyetlen eset – írja a V4NA.

Erkölcsi zaklatás és emberölés miatt vádat emeltek egy Lidl áruház ellen a dél-franciaországi Bouches-du-Rhône megyében. A 20 minutes hírportál értesülései szerint az Aix-en-Provence közelében lévő áruház egyik alkalmazottja, Yannick Sansonetti felakasztott holttestére 2015. május 29-én találtak rá az áruház raktárában. A lap úgy tudja, nem ő az áruház egyetlen áldozata, az öngyilkosságot elkövető férfi felettese, Patrice Tonarelli, aki 2018-ig raktárvezetőként dolgozott az üzletben, egy hónappal beosztottja halála előtt munkahelyi kiégés áldozata lett.

A 20 minutes arról is beszámolt, hogy 2020-ban már elítélték a szóban forgó Lidl áruházat polgári peres eljárásban, a bíróság megállapította, hogy a munkáltató nem tett maradéktalanul eleget a biztonsági előírásoknak, ami megbocsáthatatlan hibának bizonyult. Az áruházban 2014 januárjában érkezett új regionális igazgató olyan nagyfokú nyomást gyakorolt a dolgozókra, amivel Yannick Sansonetti nem tudott megbirkózni. A bíróság megállapította, hogy a vezetőség hatalmas napi munkaterhelésnek tette ki a raktár dolgozóit, rengeteg feladatot adtak nekik, ám az ehhez szükséges megfelelő munkaerőforrásokat nem biztosították, hozzátéve, hogy az öngyilkosság után a Lidl három embert vett fel annak a munkának az elvégzésére, amit előzőleg Yannick Sansonetti egyedül végzett el.

Az öngyilkosságot elkövető férfi fivére, Nicolas Sansonetti arról beszélt a sajtónak, hogy a Lidl elleni vádemelés az ő igazukat bizonyítja, azt szeretnék elérni, hogy az áruház beismerje, hogy hibázott. Tudja, hogy ez nem hozza vissza a testvérét és nem bosszúra vágyik, csak azt szeretnék elérni, hogy a fivére halála ne legyen hiábavaló. A család ügyvédje, François Burle elmondta a sajtónak, hogy tudomása szerint a Lidl-t többen is zaklatással vádolják és egy dolgozó öngyilkosságot kísérelt meg.

A 20 minutes értesülései szerint februárban házkutatásokat hajtottak végre a Lidl regionális vezetőségénél a Bretagne megyében lévő Guingamp nevű településen, miután több alkalmazott tett panaszt zaklatás és szakszervezeti megkülönböztetés miatt. A lap megkereste a Lidl vezetőségét a történtekkel kapcsolatban, de csak annyit mondtak, hogy az igazságszolgáltatás rendelkezésére állnak, a szóban forgó üggyel kapcsolatban nem kívántak nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik