Járvány

2021.07.15. 21:46

Portugália felfüggesztette egy sorozat Janssen-vakcina használatát

Felfüggesztette Portugália az egyik Janssen-szállítmány koronavírus elleni vakcina alkalmazását csütörtökön, mivel több esetben is mellékhatásokról számoltak be beadásukat követően.

A portugál gyógyszer- és egészségügyi hatóság (Infarmed) beszámolója szerint meg nem határozott számú – helyi médiumok szerint csaknem húsz – ember elájult azok közül, akiknek beadták az egydózisú vakcinát a Lisszabontól északra található Mafrában.

A portugál kormány csütörtöki rendeletében lehetővé tette a koronavírustesztek árusítását szupermarketekben, valamint további 30 járásra terjesztett ki korlátozásokat. Ezeken a területeken este 11-től hajnali 5-ig tartó kijárási tilalmat vezetnek be, valamint péntek este 7-től egész hétvégén negatív koronavírustesztet vagy digitális igazolást kérnek azoktól, akik be akarnak menni az éttermek beltéri részére.

A helyzet tovább romlik – ismerte el egy sajtótájékoztatón Mariana Vieira da Silva elnökségi államminiszter, aki mindazonáltal közölte: bár az elmúlt héten nőtt a naponta feljegyzett fertőzöttek száma, az újabb megbetegedések üteme látszólag csökken. Bár a kórházakban 774 koronavírus-fertőzöttet kezelnek jelenleg – ami a legnagyobb szám március óta –, a helyzetet sikerült ellenőrzés alá vonni – mondta a miniszter, aki hangsúlyozta: ehhez a kulcsot a teszt jelenti, ezért engedélyezték a tesztek árusítását a szupermarketekben is a gyógyszertárak után. Vieira da Silva hangsúlyozta továbbá, hogy

az oltási kampány alapvető fontosságú az országot sújtó negyedik hullám megfékezésében.

A járvány által legsúlyosabban érintett területek a fővárosi régió és a dél-portugáliai Algarve régió nagy része, ahol a koronavírus fertőzőbb delta variánsának előfordulása 100 százalékos, miközben ez az arány országosan 88 százalékos. A 10 millió lakosú Portugáliában eddig 920 200 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 17 187 halálesetet jegyeztek fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában