Ostrom alatt áll Európa

2020.03.27. 21:53

Távoztak a török-görög határról az Európába vágyó migránsok

A migránsok egy része elvesztette a reményt, hogy Görögország megnyitja „kapuit”.

Távoztak a görög-török határtól azok az Európába vágyó migránsok, akik Ankara február végi döntése nyomán érkeztek oda szerte Törökországból, ám feltorlódtak a török oldalon, miután a görög határrendészek szigorúan felléptek ellenük és lezárták előttük az utat

írta pénteken az Anadolu török állami hírügynökség.

A szűkszavú jelentés szerint

a migránsok egy része elvesztette a reményt, hogy Görögország megnyitja kapuit, ezért közölte a török Edirne tartomány bevándorlási hivatalának dolgozóival, hogy el akarja hagyni a térséget.

A migránsok egy másik részét maguk a hatóságok győzték meg arról, hogy az új típusú koronavírus-járvány miatt kockázatos, ha a határnál maradnak. A távozni szándékozókat a kormányzói hivatal szervezésében buszokkal vendégházakba szállították írta az Anadolu, hozzátéve, hogy a járvány okán elrendelt karantén idejét kitöltő migránsokat a megfelelő térségekbe viszik tovább.

A Demirören török hírügynökség azt is közölte, hogy

a hatóságok később eltávolították a pazarkulei átkelőnél csaknem egy hónapja várakozó migránsok sátrait és kitakarították a területet.

A török vezetés február 28-án jelentette be, hogy a hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik az ország területéről az Európai Unióba (EU) kívánnak menni. A lépés következtében az ENSZ adatai szerint több mint tízezer illegális bevándorló indult meg Görögország felé. Athén a határvédelem megerősítésével reagált és felfüggesztette a menedékkérelmek befogadását.

Az unió tagállamai átfogó támogatásukról biztosították a görög hatóságokat, amelynek keretében az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) egyebek mellett 100 határőrt küldött Görögországba a helyzet kezelésére.

Recep Tayyip Erdogan török elnök először a 2016-os EU-török migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte, majd Brüsszelben tárgyalt az unió központi intézményeinek vezetőivel, de az új koronavírus okozta világjárvány miatt március 17-én már csak videokapcsolaton keresztül egyeztetettek a kérdésről Emmanuel Macron francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Boris Johnson brit miniszterelnökkel, nem pedig személyesen Isztambulban, amint korábban tervezték.

Süleyman Soylu török belügyminiszter csütörtökön a kormányközeli A Haber török hírtelevízióban úgy nyilatkozott, hogy

a február 28. óta eltelt hetekben 148 ezer 360 migráns jutott át Görögországba a szárazföldi határon, további 2390 pedig az Égei-tengeren keresztül.

A görög vezetés korábban nyomatékosan cáfolta a Soylu által közölt adatokat. A török tárcavezető csütörtökön azt is közölte, hogy 4600-an várakoznak még a pazarkulei határnál.

A pénteki török sajtójelentésekből nem derült ki, hogy

nagyjából mennyien tartózkodtak a görög-török szárazföldi határ közelében, mielőtt távoztak.

Soylu pénteken az NTV török hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta, hogy a török hatóságok csütörtök éjszaka és péntek reggel között mintegy 5800 migránst hoztak el Pazarkulétól, kiürítve a területet. Az érintetteket kilenc különböző tartományba szállították tette hozzá a török belügyminiszter, jelezve ugyanakkor, hogy elővigyázatosságból és humanitárius okból kellett meghozniuk az intézkedést.

Senki ne legyen nyugodt! Miután elmúlik a fertőzésveszély, nem mondunk nemet annak, aki Pazarkuléhoz tart

hangsúlyozta egyúttal.

A pazarkulei átkelőnél és környékén a görög határrendészek számos alkalommal vetettek be könnygázt és villanógránátokat a migránsok feloszlatására, akik válaszul kövekkel dobálták meg őket.

A török belügyminiszter korábban bírálta a görög biztonsági erőket és a Frontexet, amiért erőszakos fellépésük következtében szerinte három migráns életét vesztette, legkevesebb 164 pedig megsebesült. Athén cáfolta, hogy túlzott erőszakot alkalmazott volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában