katonai művelet

2019.04.02. 22:36

Az afgán biztonsági erők visszafoglalták a táliboktól az északkeleti kerületet

Az akcióban a radikális iszlamisták legalább 14 harcosával végeztek.

Az afgán biztonsági erők visszafoglalták az északkelet-afganisztáni Badahsán tartománybeli Argandzs-Hva kerületet, amelyet a hét végén vontak ellenőrzésük alá a kormány ellen fegyveres lázadást folytató tálibok – közölte kedden Naszrát Rahími afgán belügyi szóvivő.

A katonai műveletben a radikális iszlamisták legalább 14 harcosával végeztek – részletezte Rahími.

Zabiulláh Mudzsáhid tálib szóvivő ezzel szemben tagadta, hogy a kormányerők űzték el a felkelőket. Állítása szerint a harcosok önként hagyták el a kerületet, miután megkaparintották az összes katonai felszerelést.

A tálibok a múlt szombaton vonták ellenőrzésük alá Argandzs-Hva kerületét, megölve a biztonsági erők tucatnyi tagját.

Eközben a délnyugat-afganisztáni Nímrúz tartomány Has Rod nevű kerületében tálib fegyveresek megtámadtak egy katonai támaszpontot, megölve három katonát – közölte Kaisz Mangal, a védelmi tárca szóvivője. Hat katona megsebesült. A radikális iszlamisták ellen indított ellentámadásban 34 tálib halt meg, és 10 sebesült meg.

A tálibok nem hagynak fel a biztonsági erők elleni támadásaikkal, dacára annak, hogy tárgyalásokat folytatnak a kabuli kormányt támogató Egyesült Államokkal a dél-ázsiai országot több mint 17 éve sújtó háború lezárásáról. A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) szerint a felkelők sikerei jelentősen megerősítették pozíciójukat a politikai egyeztetéseken.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek rendszeresen hajtanak végre támadásokat a nemzetközi erők és az általuk támogatott kabuli kormányzat ellen.

A tálibok az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan kabuli vezetés hatalomra kerülését akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában