Tanácskozás

2024.05.30. 19:50

Üléseztek a bajai képviselők: a mozi sorsa nem lehet kampánytéma, később tárgyalnak róla

A választás előtti utolsó testületi ülésen sem volt egyetértés több témában Baján, de gyorsan lezajlott a csütörtöki tanácskozás.

Márton Anna

Elhalasztották a bajai moziról szóló szándéknyilatkozat tárgyalását az önkormányzati választás előtti utolsó ülésen a képviselők. Nyirati Klára polgármester kezdeményezésére a napirendek közé került a bajai moziról szóló szándéknyilatkozat, melynek célja, hogy a testület kinyilvánítsa azon akaratát, hogy egy új mozit létrehozzanak a városban. Hónapokkal ezelőtt aláírást gyűjtöttek, melynek során a több ezer bajai támogatta a mozi létrehozását. 

mozi, testületi-ülés, Kálmánné dr. Bari Bernadett
Csubákné Besesek Andrea a Fidesz-KDNP képviselője a napirend elfogadása előtt szót kért 
Fotó: Márton Anna

A bajai képviselők elfogadták a Fidesz-KDNP javaslatát

Csubákné Besesek Andrea, a Fidesz-KDNP képviselője a napirend elfogadása előtt, ügyrendi javaslatban kérte a testületet, hogy vegye le a mozival kapcsolatos szándéknyilatkozatról szóló előterjesztést. Elmondta: mindannyian egyetértenek abban, hogy a mozi kérdése fontos téma a bajaiak életében. A januárban leadott aláírások kapcsán sajnos azonban csak mostanra született előterjesztés, így egyértelműen kampánytémává tette azt a városvezetés. A polgármester úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt hónapokban el is felejtette a mozi ügyét. 

– Azt gondoljuk, hogy ez a téma fontosabb annál, hogy a választások előtti napokban politikai célokra használja azt bárki is, ezért javasoljuk az előterjesztés napirendről történő levételét és a következő rendes ülésen történő megtárgyalását. Hangsúlyozni kívánjuk, hogy nem a mozi ellen vagyunk, csupán nem szeretnénk visszaélni azok bizalmával, akik jóhiszeműen aláírták az erre vonatkozó kérdőívet, nem szeretnénk, ha kampánykérdés lenne – tette hozzá Csubákné Besesek Andrea.

Nyirati Klára válaszában kiemelte: valóban a fiókja mélyére tette a moziról szóló anyagokat, de most látta időszerűnek előszedni és a testület elé tárni. Végül úgy vélte: mindegy, mikor tárgyalják a bajai moziról szóló szándéknyilatkozatot.

A képviselők 8 igen 4 nem 1 tartózkodással levették a napirendről az előterjesztést, elfogadták a Fidesz-KDNP javaslatát.

Elutasították a képviselők a Baja Vagyon Zrt., mint vezető társaság beszámolóját

Rácz Péter hozzászólásában emlékeztetett arra, hogy még a pandémia idején nevezte ki a Baja Vagyon Zrt. ügyvezető igazgatóját a polgármester. Mint mondta, az igazgató bérezése jelentősen eltért a más önkormányzati társaságok vezetőinek bérezésétől. A képviselő hangsúlyozta: soha nem látott káosz uralkodott az elmúlt 4 évben az önkormányzati cégek működésében. Megemlítette a városi cégek egymás közötti pereskedését, amire eddig még soha nem volt példa. Nagy szégyennek nevezte a városra nézve. Szerinte a városi létesítmények: a Kalandpark és a Petőfi-sziget még soha nem volt ilyen gondozatlan állapotban. A felügyelőbizottságok átláthatatlan működése, az abban dolgozók cseréje is szokatlan módon működött az utóbbi időben.

– Nem volt jó döntés, hogy a Baja Vagyon Zrt. a többi cég fölé került, összefoglalva: a Baja Vagyon Zrt. létezik, de a hiánya sem tűnne fel a városban – fogalmazott Rácz Péter.

Széll Péter alpolgármester reagált az elmondottakra: a Baja Vagyon Zrt. konstrukciója jó lett volna, ha a képviselő-testület nem tett volna keresztbe azoknak a szándékoknak, amelyeket a cégnek el kellett végeznie. Hosszan magyarázta a cég tevékenységével kapcsolatos felvetéseket.

Kámánné dr. Bari Bernadett frakcióvezető (Fidesz-KDNP) a felvetésére reagálva elmondta, hogy korábban tettek olyan javaslatot amely költséghatékony működést célozta volna meg. A Baja Vagyon Zrt. működését gazdasági szempontból vizsgálta volna meg a testület, de ez volt az a javaslat, amit a polgármester levett a napirendről egy decemberi ülésen. Utóbb kiderült, hogy ez nem törvényben foglalt eljárás volt.

Végül a testület 7 igen 7 tartózkodással elutasította az előterjesztést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában