Nemzetpolitika

2018.07.27. 15:30

Semjén Zsolt az autonómiaígéretére emlékeztette a románságot

A miniszerelnök-helyettes tiszteletben tartja, hogy a románság ünnepli Erdély Romániához csatolását, és azt kéri, ők is tartsák tiszteletben, hogy ezen a magyaroknak nincs mit ünnepelni.

Csíkszereda, 2018. július 7. Egy kislány fogja édesanyja kezét az Ezer székely leány napján az erdélyi Csíkszereda fõterén 2018. július 7-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Semjén Zsolt az erdélyi magyaroknak és szászoknak 1918-ban tett autonómiaígéretére emlékeztette a Nagy-Románia megalakulásának centenáriumát ünneplő románságot pénteken Tusnádfürdőn.

„Megértem, hogy nekik nagyon fontos a nemzeti identitás szempontjából december elseje. Ezért csak azt kérem, hogy tanulmányozzák a Gyulafehérvári Nyilatkozatot. Önök akkor megígérték a magyarságnak az önrendelkezést és autonómiát,

ezért mi csak arra kérjük önöket, hogy a saját ígéretüket tartsák be, és ne tekintsék extremitásnak, amikor a magyarság autonómiát kér”

- fogalmazta meg elvárását Semjén Zsolt.

A politikus a hallgatóság soraiból érkezett felvetésre reagálva bírálta azt a kezdeményezést, amely Trianon felülvizsgálatáról szorgalmaz nemzeti konzultációt. Szerinte a Trianonra adandó mai magyar válasznak a nemzeti gyász, a nemzeti összetartozás megünneplése és a történelmi eseményekkel kapcsolatos magyar álláspont nyilvános képviselete képezi a részét.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (k), Répás Zsuzsanna, a Magyar Művészeti Akadémia nemzetpolitikai szakértője (b) és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke A nemzeti összetartozás ereje! című nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésen a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) Tusnádfürdőn 2018. július 27-én. Fotó: MTI / Veres Nándor

Semjén Zsolt élesen bírálta azokat is, akik aláírásgyűjtéssel és más módszerekkel nemzetiségként próbálják elismertetni a székelységet Magyarországon. „Aki ezt elindította, az vagy provokátor, vagy hülye, vagy mindkettő, ugyanis

a székelység a magyar nemzet elidegeníthetetlen része”

- szögezte le Semjén Zsolt. Mint fogalmazott: szó sem lehet arról, és csak az ő testén keresztül ismerheti el a magyar Országgyűlés 14. nemzetiségként a székelységet, mert „ez árulás lenne a magyarsággal szemben, árulás lenne a székelységgel szemben és árulás lenne a történelmi igazsággal szemben”.

Semjén Zsolt a fórumon tartott előadásában is kitért a magyar-román viszonyra, jelezve, hogy

Magyarország nyitott az együttműködésre,

arra, hogy a múlt sérelmeit félretéve, a közös érdekekre alapozva fejlessze kapcsolatait szomszédaival. A közös érdekekre példaként Európa észak-déli infrastrukturális tengelyének megépítését hozta fel, és hangsúlyozta, hogy a kisebbségi jogokat korlátozó ukrán oktatási törvénnyel szembeni fellépésben is Románia és Magyarország kiválóan együttműködik.

„Ha Szerbiával lehetséges volt a történelmi kiegyezés, és ma mi vagyunk Szerbiának a legnagyobb támogatói a tekintetben, hogy bekerüljenek az EU-ba, ha a szerbekkel ezt meg tudtuk tenni, és a kulturális autonómiát meg tudtuk valósítani, akkor

Bukarestben is be kellene látniuk, hogy nem a mi készülékünkben van a hiba, hanem az övékben”

– mondta Semjén Zsolt.

Rámutatott: amikor a magyar kormány a külhoni magyar közösségek megmaradását gazdaságfejlesztési programokkal támogatja, rajtuk kívül az érintett utódállamoknak is jó, a magyar gazdaságnak is jó, egy tipikus „győztes-győztes” helyzetről van szó.

Borítókép: egy kislány fogja édesanyja kezét az Ezer székely leány napján az erdélyi Csíkszereda főterén 2018. július 7-én.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában