szíria

2018.04.15. 16:09

A francia kormányzat diplomáciai megoldást sürget

Franciaországban az ellenzék élesen bírálta a szíriai vegyifegyver-létesítmények ellen az amerikai, brit és francia harci gépek által, az ENSZ felhatalmazása nélkül végrehajtott, célzott légicsapásokat, miközben Jean-Yves Le Drian külügyminiszter felszólította Oroszországot, hogy gyakoroljon nyomást a szíriai rezsimre a politikai válság megoldására.

„A hadseregeink által végrehajtott hadművelet legitim volt, a súlyos jogsértésnek kívánt véget vetni, pontos célpontokra korlátozódott, a szíriai rezsim vegyi kapacitásainak megsemmisítése volt a célja azért, hogy (a rezsim) ne követhessen el újabb vegyi támadást”

- mondta még szombaton a külügyminiszter.

Jean-Yves Le Drian szerint mostantól Oroszországnak kell nyomást gyakorolnia Bassár el-Aszad szíriai elnökre, hogy megoldás szülessen a politikai válságra.

„Reméljük, hogy mostantól Oroszország megértette, hogy a katonai fellépést követően össze kell fognunk egy olyan politikai megoldás megtalálására Szíriában, amely kiutat nyit a válságból. Franciaország készen áll ennek eléréséhez”

- mondta a francia diplomáciai vezetője a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban. Véleménye szerint jelenleg a szíriai rezsim blokkolja a politikai átmenetet, s Moszkva feladata nyomást gyakorolnia rá. Az első lépés ehhez a külügyminiszter szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozataiban megkövetelt fegyverszünet tiszteletben tartása kell, hogy legyen.

Laurent Wauquiez, a jobbközép Köztársaságiak elnöke szintén a Le Journal du Dimanche-ban jelezte: nem hisz „a büntető jellegű csapások hatékonyságában”. A pártvezető szerint Emmanuel Macron államfőnek „inkább az iszlamisták ellen kéne harcolnia”.

Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország elnöke az ENSZ-felhatalmazást hiányolta a légicsapásokhoz.

„A légicsapások bizonyíték hiányában és az ENSZ felhatalmazása nélkül történtek, európai jóváhagyás és a francia parlament szavazása nélkül”

- mondta a politikus, aki „szerint az észak-afrikai revánspolitika kalandja, felelőtlen eszkaláció” volt a katonai hadművelet. „Franciaország jobbat érdemel, mint ez a szerep, a nemzetközi jog és a béke erejének kell lennie” – tette hozzá.

Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke szerint „Franciaország elvesztette a lehetőséget, hogy a nemzetközi színtéren független hatalomként jelenjen meg”.

„A Szíria elleni légicsapások egy kiszámíthatatlan következményekkel járó és potenciálisan dramatikus útra terelnek minket”

- fogalmazott Le Pen.

A kormánypárt, a Köztársaság lendületben mellett az ellenzéki szocialisták is támogatják a kormány lépését.

„A damaszkuszi rezsim ismételt vegyi támadásai a saját népe ellen választ követelt. A nemzetközi hallgatás bűnös precedenst teremtett a vegyi fegyverek használatát tiltó nemzetközi egyezmények megsértésének lehetőségében” – mondta Olivier Faure, a Szocialista Párt főtitkára.

Francois Hollande előző szocialista államfő szerint is „jogosak voltak” a légicsapások, de azokat szerinte „a Moszkvára és Teheránra gyakorolt diplomáciai és politikai nyomásnak kell követnie”.

A légicsapásokban való francia részvételről hétfőn szavazás nélkül vitát rendez a nemzetgyűlés. Edouard Philippe miniszterelnök vasárnap fogadta valamennyi frakció, valamint a külügyi és védelmi bizottság vezetőjét, hogy részletesen egyeztessen a fejleményekről. Gérard Larcher-t, a szenátus jobboldali ellenzéki elnökét és Francois de Rugy-t, a nemzetgyűlés kormánypárti elnökét a francia elnöki hivatal péntek este előzetesen tájékoztatta a napok óta tervezett légicsapások megindításáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában