döntöttek

2019.05.14. 13:00

Nagy Britanniában marad a Lady Chatterley hírhedt példánya

A kiadvány exportengedélyének ideiglenes feltartóztatásával azt akarják biztosítani, hogy találjanak olyan vevőt, akinek révén a kötet odahaza maradhat.

Lady Chatterley Year: 2006 France / Belgium Marina Hands, Jean-Louis Coullo'ch Director: Pascale Ferran Photo: Nathalie Eno Maïa Films/Saga Film

Forrás: AFP

Fotó: Photo12

A nemzeti kulturális örökség védelmének érdekében a brit kormány ideiglenes leállította a Lady Chatterley szeretője című regény egy puhafedeles, rongyosra olvasott példányának kivitelét az Egyesült Királyságból.

A maga korában hatalmas botrányt kavaró regény azon példánya, amelyet a könyv angol kiadója, a Penguin könyvkiadó elleni perben használt az ügyben eljáró bíró.

A könyv tavaly októberben a becsült ár több mint háromszorosáért, 56 250 fontért kelt el (18 millió forint) a Sotheby's aukciósház árverésén.

A kormány a könyv exportengedélyének ideiglenes feltartóztatásával azt akarja biztosítani, hogy találjanak olyan vevőt, akinek révén a könyv Nagy-Britanniában maradhat.

Michael Ellis művészetért felelős kulturális minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn hangoztatta, hogy a

Chatterley-per vízválasztó volt a kulturális történelemben, amikor a viktoriánus eszméket legyőzte egy jóval modernebb gondolkodás.

Remélem, hogy találunk vevőt, aki nemzetünk történelmének ezt a fontos részét megőrzi az Egyesült Királyság számára – tette hozzá.

D.H. Lawrence angol író, esszéista Lady Chatterley szeretője című regénye 1928-ban magánkiadásban jelent meg Firenzében, és nagy botrányt kavart.

Ennek oka az volt, hogy a társadalmi konvenciók és különbségek elvetése mellett teljes nyíltsággal ábrázolta a nemi aktust, és le is írta az élőbeszédben használt trágár szavakat. Így az angol és az amerikai hatóságok pornográfia miatt elkobozták a művet, és csak igen erősen cenzúrázott változata jelenthetett meg.

A londoni székhelyű Penguin Books 1960-ban megjelentette a könyvet a szigetországban, és hat hét alatt kétmillió példányt adtak el az addig tiltottnak számító regényből.

A kiadó ellen azonban pert indítottak obszcenitás vádjával.

Az esküdtszék tagjaihoz intézett hírhedt beszédében a vád képviselője azt kérdezte, vajon „olyan könyv-e ez, amelyet szívesen látnának a feleségük vagy a szolgálóik kezében?”.

Az esküdtszék nem találta bűnösnek a kiadót. Az ítéletre a szólásszabadság győzelmeként, a társadalmi normák változásának jeleként tekintettek.

Borítókép: jelenet a Lady Chatterfield (2006) című filmből / AFP / Nathalie Eno

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!