Japán elismerés

2018.07.12. 15:09

Catherine Deneuve is megkapta idén a művészeti Nobelt

A színésznőn kívül Christian de Portzamparc építész, Pierre Alechinsky francia-belga festő, Riccardo Muti olasz karmester és Nakaja Fudzsiko japán szobrász kapta meg a legmagasabb japán művészeti díjat, a Praemium Imperiale-t.

CANNES, FRANCE - MAY 23: Catherine Deneuve arrives for the 70th Anniversary Ceremony of Cannes Film Festival in Cannes, France on May 23, 2017. Mustafa Yalcin / Anadolu Agency

Az „utánpótlásdíjat” idén a Shakespeare Schools Foundation brit jótékonysági szervezet kapja, amely a világ legnagyobb ifjúsági színházi fesztiválját rendezi meg Nagy-Britanniában 2000 óta.

Az egyenként 15 millió jennel (37,3 millió forinttal) járó díjjal a társaság idén 30 éves fennállását ünnepli. Az elismeréseket október 23-án adja át Tokióban Hitacsi herceg, Akihito császár öccse.

A Japán Művészeti Társaság díját, amelynek fővédnöke a japán uralkodóház, 1988 óta ítélik oda minden évben öt – festészet, szobrászat, építészet, zene és film/színház – kategóriában. A díjazottak kiválasztásánál a társaság német, francia, brit, olasz, japán és amerikai jelölőbizottságok javaslataira támaszkodik.

Az elmúlt harminc évben a rangos díjat 30 országból 154-en nyerték el, mások mellett Ingmar Bergman, Sophia Loren, Martin Scorsese, Plácido Domingo, Daniel Barenboim és Gerhard Richter.

Borítókép: Catherine Deneuve a Cannes-i Filmfesztiválon 2017 májusában

Forrás: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency / AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!