Krimi

2023.06.20. 11:50

A Wizz Air pilótái voltak a Svédországban lezuhant gép magyar áldozatai

Még vizsgálják az okokat, de elképzelhető, hogy a magyar pilóta hibázott.

Forrás: Facebook

Lezuhant egy kisrepülőgép Svédországban, két magyar utasát holtan találták meg hétfőn. A svéd rendőrség közlése szerint a propelleres sportrepülő Stockholmtól 120 kilométerre délnyugatra, Arkösund falunál csapódott egy tóba vasárnap – írja a Mandiner. 

A roncsot és a gép utasait – két 40–50 év közötti magyar állampolgárt – búvárok és helikopterek segítségével találták meg.

A hvg.hu korábban úgy értesült, hogy a két magyar áldozat a a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület vezetői és a Wizz Air pilótái voltak. Ezt a magyar légitársaság is megerősítette a portál megkeresésére.

„Vasárnap este két kollégánk balesetben életét vesztette Svédországban. Mivel magánúton voltak, így a tragédia részleteiről a légitársaságnak is csak annyi információ áll a rendelkezésére, amit a hatóságok eddig nyilvánosságra hoztak. Két nagyszerű, szakmailag tökéletesen felkészült kollégát vesztettünk el. A Wizz Air osztozik a hozzátartozók fájdalmában, és őszinte részvétét fejezi ki a gyászoló családtagok, barátok és a kollégák felé”

– olvasható a légitársaság közleményében.

Az időjárásról kértek utoljára tájékoztatást

Az rtl.hu információi szerint a Socata MS.893A Rallye Commodore 180 (Moran) típusú légcsavaros, könnyű repülőgépet vezető pilóta utoljára a linköpingi repülőtér repülésirányítójával beszélt.

Az erről készült felvételen az hallható, hogy a magyar pilóta az időjárás felől érdeklődik, majd a torony változó erősségű szélről, esőről, alacsony felhőplafonról, záporokról és korlátozott láthatósági viszonyokról tájékoztatja. A magyar pilóta mindezt megköszönte, majd a gép a Flightradar24 képéről magyar idő szerint 20 óra 13 perckor eltűnt.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy a magyar gép pilótája elveszíthette tájékozódási képességét, és a magas dombok, a bonyolult partvonal és a rossz időjárás együttes körülményei vezethettek oda, hogy a gép a Balti-tengerbe zuhant.

Az életét vesztő két magyar férfiról a mentésvezető, Christer Ekeroth azt nyilatkozta, hogy azért repültek Svédországba, hogy egy másik repülőgépet vásároljanak, de a rossz idő miatt nem érték el eredeti céljukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!