Lakberendezés

2010.05.11. 11:45

Csomózott klasszikus

A makramé-láz utóhatásaként született, de túlélte a későbbi divathullámokat is.

BAMA

Két brazil tervező, Fernando és Humberto Campana 1993-ban egyszerre egyszerű és bonyolult ötlettel állt elő: rengeteg zsinór és temérdek kézimunka felhasználásával kötötték-csomózták-szőtték a kényelmes fotelt, amellyel stílust is teremtettek.

Minden egyes fotel alapja egy festett fémváz, erre kerül több nap munkával a pamuttal bevont akril zsinór. Először az üléspozíciót biztosító alapot szövik a vázra, ezt követően jön a bonyolultabb rész, melynek során addig fűzik, tekerik, csavarják és hurkolják véletlenszerűen a közel 500 méter zsinórt, míg a kötelek káoszából kialakul a minden esetben egyedi, de messziről felismerhető Vermelha fotel.

Miközben inkább műtárgynak, kiállítási darabnak tűnik, és sokáig igencsak megkérdőjelezték a funkcionalitását, valójában nagyon is jól használható, kényelmes bútordarab. Az elkészítését tekintve igen időigényes, ám rendkívül különleges ülőalkalmatosságot az olasz Edra bútorgyár kezdte nagyobb tételben gyártani 1998-ban, így változtatva át egy kézzel készített műalkotást majdnem tömegtermékké, és a bútortervezés színterén meghatározó formává.

Ezek is érdekelhetik