Kultúra

2016.02.23. 12:07

Felidézték a hagyományos falusi disznótorok hangulatát

Közel ötszáz vendéget vártak a hétvégén Petőfiszállásra, ahol ötödik alkalommal rendeztek hagyományőrző falusi disznótort. Négy sertés bánta a vigasságot.

Vajda Piroska

– Öt évvel ezelőtt azzal a céllal hívtuk életre ezt az eseményt, hogy a mai fiatalok is láthassák, átélhessék a hagyományos falusi disznótor hangulatát.  Hiszen ma már egyre többen vannak olyanok – és nem csak fiatalok – akik még soha nem vettek részt disznóvágáson. Ennek egyik oka, hogy egyre kevesebb helyen tartanak disznót, ezáltal pedig disznóvágást. A kiszámíthatatlan takarmány- és felvásárlási árak miatt a falusi ember is felhagyott a sertéshízlalással, inkább megveszi a boltban a húst – nyilatkozta lapunknak Czombos Ferenc alpolgármester, aki még jól emlékszik azokra a régi disznóvágásokra, amikor a tanyán már napokkal a tor előtt lázasan készülődtek az eseményre. Mert régen megadták a módját, a méltóságát a disznótornak, hiszen ilyenkor készítették el egy-egy család egész éves élelmét. 

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Hagyományosan szalmával és fával perzselték a disznókat
[/caption]

Petőfiszálláson szombaton a régi hagyományoknak megfelelően szalmával és fatüzelésű, kézi pörzsölővel pörzsölték a disznókat. Idén is az első hívó szóra jöttek a falubeli böllérek: Pintér Károly, Molnár Lajos és Tóth József irányította a munkát, amiben a tanyagondnok, a rendőr, a polgármester, a jegyző, az iskolaigazgató, kicsik és nagyok egyaránt kivették a részüket. A hagyományőrző eseményre jöttek a szomszédos településekről és az ország számos pontjáról is. Ilyenkor a faluból elszármazottak is hazalátogatnak. A vendégek nem érkeztek üres kézzel, mindenki hozott valamit. Volt, aki pálinkát, volt, aki süteményt vagy savanyúságot. Az esemény szervezői arra is törekednek, hogy bemutassák helyi értékeiket, így kiállítást rendeztek a helyi kézművesek alkotásaiból, az esti mulatságon pedig felléptek a helyi nyugdíjas klub tagjai és a néptáncosok is.

 

Vajda Piroska Hagyományosan szalmával és fával perzselték a disznókat -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!