Kultúra

2015.10.02. 08:26

Lúdas Matyi párnákkal, keltető ketrecben

Természetesen nem marad el a jól megérdemelt három „viszontverés” a Ciróka Bábszínház legújabb előadásában, a Lúdas Matyiban, de a végén azért lesz egy kis csavar. Szombaton bemutató, tollpárnák között.

Hraskó István

Fazekas Mihály több mint kétszáz éve írt Lúdas Matyi történetét Tasnádi István modern adaptációjában, formailag igencsak szokatlan módon viszik színpadra a cirókások. Az új darab rendezője Vidovszky György, és aki korábban látta a szintén általa jegyzett Hamupipőkét a bábszínházban, már sejtheti: újszerű megoldásokra és sok humorra lehet számítani. A Hamupipőkében a főszereplő egy darab selyempapír, a herceg pedig egy nejlonzacskó volt, a Lúdas Matyiban pedig párnákkal játsszák el a sztorit a színészek, egy óriási keltető ketrechez hasonlító díszlettérben.

„A párna mint bábötlet már rég felmerült bennem, hiszen a lúd, a toll miatt adja is magát, ráadásul jól lehet animálni, alakítani, mozgatni. A díszlet sem csak úgy kipattant a fejünkből, ennél prózaibb az ok. Mátravölgyi Ákos tervező készített egy sokfelé nyíló színpadtervet, ami nagyon tetszett, de először még nem tudtam, hogyan köthetnénk Lúdas Matyihoz. Sokat nézegetve végül rájöttem, ha hálóval vesszük körbe, olyan lesz, mint egy keltető ketrec” – mondta el a neves, több díjjal elismert színházi rendező.
Az Írországban élő Vidovszky Györgynek otthon is volt segítője, ha elakadt a munkában.

„A Dargay Attila által készített rajzfilmet természetesen sokszor láttam, és annyira velem maradt, hogy hétéves fiamnak, aki csak félig magyar, ez a kedvence. Amikor készültem Dublinban az előadásra, és a szövegben bizonyos dramaturgiai pontokon módosítottam, sokszor kértem ki tanácsát, szerinte hogyan legyen. Mégiscsak az ő korosztályának szól majd az előadás.”

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotók: Ujvári Sándor
[/caption]Lúdas Matyi története épít a népmesei hagyományokra, az esze, bátorsága révén felemelkedő szegény ember motívumára. A hős kiszolgáltatottságát, a gonosz dölyfösségét a gyerekek is értik. A felnőtteknek pedig bizonyos mondatok visszacsenghetnek a mai közéletből, legalábbis Vidovszky György így tapasztalta a próbák során: „A világ változik, mindig valamilyen helyzetben élünk. Ilyen értelemben más ma elkészíteni ezt a darabot, mint tíz évvel ezelőtt, vagy tíz év múlva. Nem aktualizáltunk semmit az eredeti meséből, így ha kihall valamit a felnőtt, arról nem mi tehetünk, hanem a kor, amiben élünk.”

Lúdas Matyit Horváth Márk alakítja, aki jövőre végez a Színművészeti Egyetem bábszínész szakán. A rendező szerint „kiköpött Lúdas Matyi”, igazi siheder, akinek ez a szerep élete nagy kihívása, hiszen sokféle alakban tűnik fel: olasz ácsmesterként, német orvosként és pravoszláv pópaként is hitelesnek kell lennie (az utolsó szín ugyanis Döbrögi esküvője).

Hogy a Ciróka Bábszínház előadása mennyire követi majd az ismert mesét, az legyen meglepetés. Annyit elárult azért a rendező, hogy Döbrögi utolsó megverésénél egy „nagyon fontos és lényeges fordulatot ajánlott fel a Tasnádi-féle adaptáció”, amit megpróbáltak kihasználni.
„Lesz három verés, de nem egészen úgy, ahogy megszoktuk” – ígéri Vidovszky György.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotók: Ujvári Sándor
[/caption]Lúdas Matyi a Ciróka Bábszínházban

Bemutató: október 3. szombat, 17 óra
Fazekas Mihály elbeszélő költeménye alapján írta: Tasnádi István
Rendező: Vidovszky György
Zeneszerző: Monori András
Tervező: Mátravölgyi Ákos
Koreográfus: Gyevi-Bíró Eszter
Rendezőasszisztens: Szabó Nóra
Zenei közreműködő: Keller Dániel
Fény: Bujdosó Zsolt/Katona Zoltán
Hang: Barcsik László
Szereplők: Szörényi Júlia, Horváth Márk, Lendváczky Zoltán, Ivanics Tamás, Nyirkó Krisztina, Krucsó Júlia Rita


 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik