Kultúra

2015.10.07. 17:15

A Meseautóval indították útjára a KönyvtárMozit

Kistelepüléseken élők számára indult új szolgáltatás, közös filmezésekkel kívánják elősegíteni közösségek szerveződését. A megújult könyvtári infrastruktúrára épülő, KönyvtárMozi program országos indításának Dunafalva adott otthont.

Kubatovics Tamás

Az ezer főnél kisebb lélekszámú településre 75 éve a szigeti hangos mozgó, azaz a vasárnapi mozi a Meseautót hozta el, ezért kedd este ismét ezt a filmet vetítették, ezúttal már az internet segítségével.
– Sokáig azt lehetett érezni, hogy a vidéki lehetőségek beszűkülnek. Ebben szemléletváltás történt 2010-ben, azóta a megmaradt kulturális lehetőségek megújultak és bővültek. Még ott is nyíltak közösségi terek, ahol évtizedek óta be volt zárva a kultúrház – fogalmazott köszöntőjében Hoppál Péter, kulturális államtitkár.

Mint mondta: közművelődési és könyvtári feladatokra sokkal több figyelmet fordítanak, a kistelepülések kulturális normatívája az idei évtől 20 százalékkal nőtt, ez Dunafalva esetében azt jelenti, hogy 1 millió helyett 1,2 millió forintot kap erre a célra a falu. A létesítmények mellett fontos eredménynek nevezte, hogy az országban hatezernél több kulturális közfoglalkoztatott segíti a közösségek szervezését. Egyúttal felajánlotta a házigazdáknak, hogy igényük esetén egy helyett két ilyen személy foglalkoztatását finanszíroznák.

– A kistelepüléseken elementáris igény fogalmazódott meg a Könyvtár Mozi szolgáltatás iránt. Ebben a körben a könyvtárhálózat fejlesztésére 1,9 milliárd forintot fordítottunk. A kormányzat célkitűzése, hogy a kultúrához való hozzáférés ne csak a fővárosi, megyeszékhelyi lakosoknak adassék meg. Megpróbáljuk a járási szintig az iskolarendszerben megszervezni, hogy minden gyerek minden évben jusson el könyvtárba, színházba, komolyzenei hangversenyre, múzeumba, mert ezekkel az élményekkel gazdagodva magasabb életminőséget tűz ki maga elé – foglalta össze Hoppál Péter.
Nyáron született meg a KönyvtárMozi-hálózat ötlete. Eszerint a települések könyvtáraiban alapszolgáltatássá válik a vizuális kultúrához való hozzáférés. Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője, valamint Ramháb Mária, a megyei könyvtár vezetője, egyben az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke volt az ötletgazda. Bács-Kiskun megyében 20, az országban összesen 150 településen indul a szolgáltatás, amihez minden megye csatlakozott. Bács-Kiskunban 80 korszerű könyvtárat adtak át.

– Az ötezer fő alatti kistelepüléseket érinti. Azokat, ahol megújult a könyvtár és van hely, van technika és érdeklődés. A filmek utáni beszélgetésekkel kívánunk hozzájárulni a közösségépítéshez. Ezért nem kell a nézőknek fizetniük, ahogy a könyvtárért sem. A megújult könyvtáraknál feljavult az internet. Vannak nagyon kicsi települések, ahol az elégtelen sávszélesség miatt letöltés után lesz lehetőség egy vetítésre – nyilatkozta lapunknak Ramháb Mária. Hangsúlyozta: a KönyvtárMozi nem mozi. Egy befogadóhely kell, ahol körbevesznek a könyvek, de nekünk is van helyünk. A film a szórakozáson túl az ismeretszerzést is szolgálhatja, de a mi mozink a kis közösségek létrejöttét segíti elő.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Könyvek mellett a vászon és a kivetítő, kezdődhet vetítés
[/caption]Miért éppen Dunafalva?

Ramháb Mária elárulta, hogy miért esett a választásuk a szigeti településre, amikor a nyitórendezvény helyszínéről döntöttek. Nyáron a megújult könyvtár átadója után Magosi György polgármesterrel régi dokumentumok között bukkantak egy 1940-ből a származó plakátra, amivel a szigeti mozgó érkezéséről tájékoztatták a lakosságot. A 75 éves évfordulót igazán megfelelőnek találták, ezért nyílt az első KönyvtárMozi a községben. A jeles eseményen külön köszöntötték a napokban 90 éves Haraszti Juli nénit, aki már akkor is átélhette a helyben mozizást élményét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!