Kultúra

2014.10.28. 17:54

Kecskeméti alkotók Szófiában

A nemzeti ünnep alkalmából gazdag magyar kulturális programsorozatot rendeztek Szófiában.

Hraskó István

Október 22-én avatták fel a bolgár kultúrához ezer szállal kötődő Nagy László szobrát, az avatáson beszédet mondott B. Szabó Dezső kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár, Szabó Zsolt, a Balassi Intézet főigazgató-helyettese és Zsille Gábor költő.

Ezt követően a Kecskeméten élő, szíriai származású fotóművész, Bahget Iskander kiállítását nyitotta meg Szabó Zsolt és Füzi László, a Forrás folyóirat főszerkesztője. Újabb rendezvény keretében köszöntötték a negyvenöt éves Forrást, és bemutatták Füzi László Kötések, szakadások című könyvét is. A rendezvénysorozatra Szófiába érkezett vendégek október 23-án részt vettek azon a fogadáson, amelyet Klein András szófiai magyar nagykövet adott.

2014-ben három Kecskeméthez kötődő kiállítás szerepelt és szerepel Bulgáriában: Damó István grafikusművész és Bahget Iskander fotóművész kiállítása, valamint külön tárlatokon mutatják be a Népi Iparművészeti Gyűjtemény anyagát. A kiállításoknak többek közt Szófia, Sumen, Rusze, Plovdiv, Szliven, Sztara Zagora, Dobric, Plemen, Dimirovgrad múzeumai és galériái adtak, adnak helyet. A kiállítássorozat a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek és a szófiai Magyar Kulturális Intézet közötti együttműködés keretében valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!