Kultúra

2014.09.10. 16:54

Hetedszer is pálinkaünnep lesz a keceli szakképzőben

Hetedik alkalommal rendezi meg a keceli T. G. Virágdekor Szakképző Iskola és Kollégium a pálinka ünnepet október 13-19 között.

Barta Zsolt

Ennek keretében nem csak a hazai hungarikumok versenyeznek, hanem a Kárpát-medence más területein készített mintákat is neveznek a külhoni jó nevű főzdék.

A verseny így szélesebb körű, mintha csak a hazai pálinkások mérnék össze a tudásukat. A névadás Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének köszönhető, akit tavaly decemberben avattak az első versenyen a T. G. Pincelovagrend tagjává. A politikus akkor maga is részt vett a verseny legjobb italok kiválasztásában.  Kecelen a versenyzők 328 mintával neveztek. A megmérettetésen több – pálinka, törkölypálinka és párlat – kategóriában indultak a vállalkozások.

A beküldött pálinkák közül a zsűri az idén is kiválasztja a Dél-alföldi Régió legjobb kajszi- és szőlőpálinkáját is. Érdekes, hogy az intézmény nem igényel külön nevezési díjat, ugyanakkor a szervezők azt kérik, hogy aki benevez, az egy palack pálinkát vagy bort ajánljon fel az intézményben kialakított múzeum gazdagítására. Tavaly volt, aki a felvidéki Ógyalláról, más a székelyföldi Sepsiszentgyörgyről nevezett, de kaptak mintákat Bulgáriából és a Vajdaságból is.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lakatos Márton madarasi pálinkafőző bírál
[/caption]

Ezek is érdekelhetik