Kultúra

2013.07.14. 21:21

Jövő héten újra nyit az Udvarszínház

Danyi Judit és Hegedűs Zoltán jutalomjátékával indul az idei Udvarszínház a kecskeméti Városháza díszudvarán. Csütörtökön tartották a kétszereplős előadás főpróbáját.

Popovics Zsuzsanna

A Liselotte és a május, illetve a Háború hármasban után újra egy párt alakít a színészházaspár, akik a kecskeméti Katona József Színház tagjai. Bernard Slade írta Jövőre, veled, itt című darabban egymás szeretői, akik megismerkedésükkor egyezséget kötnek, hogy minden évben ugyanakkor, ugyanabban a szállodai szobában fognak találkozni. Mindketten betartják a fogadalmat. Annak ellenére, hogy szinte idegenek, mindent meg tudnak beszélni. Megosztják egymással a családjukban megélt örömöt és bánatot, és valódi támaszt nyújtanak egymásnak.

– Miért jutalomjáték? – kérdeztük elsőként Danyi Judittól.
– Mert ez nagy szereplehetőség mindkettőnk számára. Egyrészt végig színpadon vagyunk az előadás alatt, másrészt nagy időszakot, 30 évet ível át a hat jelenet. Nem csak idősödnek a szereplők, de karakterük is változik. Dorist például egyszerű családanyaként ismerjük meg, aki 18 évesen szült, és fiatalsága nagy részét azzal töltötte, hogy a családjának élt. Azután sok minden történik vele, s a darab vége felé már egy nagyon sikeres üzletasszonyként látjuk, akit még képviselőnek is felkérnek. Tulajdonképpen a szemünk előtt érik felnőtt, önálló nővé.

– Megterhelő végig csak ketten játszani a színpadon?
D. J. : – Fizikailag és szellemileg is az, de nem azért mert ketten vagyunk. Ha hárman vagyunk, de végig színpadon, az ugyanolyan komoly feladat, mert folyamatos koncentrációt igényel.
– Bizonyos tekintetben előny, hogy az életben is egy pár vagyunk és ismerjük egymást. A viszonylag szűk próbaidőszakban ugyanis nem vesztünk időt az „összecsiszolódással” – kapcsolódik a beszélgetésbe Hegedűs Zoltán. 

– Még egy baba is születik a színpadon...
D. J. : – Ez egy nagyon vicces jelenet az első felvonás végén. A történet szerint George-nak és Dorisnak is van már három-három gyermeke. Adott évben éppen akkor találkoznak, amikor Doris a negyedik gyermekével várandós. Bár hátra lenne még egy hónap, a felindultságtól és az izgalomtól, hogy újra látják egymást, megindul a szülés, amit George-nak kell levezetnie a szállodai szobában.  

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Július 19-én és 20-án a Jövőre, veled, itt című vígjátékot mutatja Danyi Judit és Hegedűs Zoltán
[/caption]

– Nem csak gyakran játszanak párban, de nemrég Kecskemét városától is együtt kaptak Katona József-díjat. Minek tudható ez be?   
H. Z. : – Férj és feleség vagyunk, 15 éve élünk Kecskeméten, ősszel kezdjük a 16. színházi évadot a városban. Én tiszakécskei vagyok, így „hazai pályán” mozgok, Judit időközben lett kecskeméti. Ez azzal is együttjár, hogy megismernek az utcán, legtöbbször gratulálnak a közönségből, de olyan is előfordul, hogy kritikával illetnek egy darabot, egy színészi munkánkat.

– Nyár van, otthon két gyerkőc, nem kellene már a Balatonon hűsölniük?
H. Z. : – Kellene, de előbb elő kell teremteni, amiből el tudunk majd menni nyaralni.

– Apropó, ha mindketten játszanak, mit csinálnak egyedül a gyerekek?
H. Z. : – Korábban édesanyám vállalta a gyerekcsősz szerepét. Újabban a 16 éves lányunk vigyáz a 11 éves fiúnkra, amíg mi dolgozunk.

Négy darab a szabadban

A Kecskeméti Nyári Fesztivál részeként augusztus 10-ig négy színházi előadás lesz a Városháza díszudvarán. A kecskeméti teátrum közkedvelt Udvarszínház programsorozatában július 19-én és július 20-án a Jövőre, veled, itt című vígjátékot mutatja Danyi Judit és Hegedűs Zoltán; július 26-án Mikó István Vadmadár című produkciójában közreműködik Rusz Milán és Suha Kálmán. A Gyulai Várszínház műsora július 27-én kerül színpadra, amikor Márai Sándor, Hamvas Béla és Weöres Sándor bölcseleteit tolmácsolja Helyey László, Binder Károly, valamint Barkóczi Beáta tolmácsolásában. Végül augusztus 9-én és 10-én a kecskeméti teátrum legutóbbi évadjának legnépszerűbb kisszínházi előadása, a Meseautó lesz műsoron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!