Kultúra

2012.05.07. 14:45

Jubileumi koncerttel ünnepelnek

Huszonöt éve a kemencei ifjúsági táborban alakult meg a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar. Az együttes alapítójával és művészeti vezetőjével, Jankovszki Ferenccel beszélgettünk.

Vajda Piroska

Mi adta az indíttatást a fúvószenekar megalakításához?
– Zenei pályafutásom alma materemben, a Petőfi Általános Iskolában kezdődött, ahol annak idején kürtöléssel jeleztük a szünetek kezdetét és végét. Természetes volt számomra, hogy zeneiskolában folytatom tanulmányaimat, melyek befejezése után a félegyházi zeneiskola tanára lettem. Pedagógusként minden nyári szünetben táborba vittük a gyerekeket, többek között Kemencére. A rendszerváltás idején a táborok élete is megváltozott, egyre inkább a szakmaiság köré fonódott. Így szerveződött az a zenetábor is, melynek keretében 1987-ben Kemencén, huszonkét taggal megalakult az ifjúsági fúvószenekar, mely idővel a mai Koncert Fúvószenekarrá nőtte ki magát. A városi zeneiskolával karöltve intenzív munkába kezdtünk, melynek köszönhetően 1991-ben aranyminősítést kapott az együttes. Számos nemzetközileg elismert zeneszerzővel, együttessel kerültünk kapcsolatba, még a rádióban is szerepeltünk. A szakmai sikerek, külföldi utak, fesztiválok, győzelmek tartották és tartják életben az együttest ma is.

– Napjainkban mennyire van igény a zenei képzésre?
– Ma is sikeresen, hatvan taggal működik az utánpótlás ifjúsági fúvószenekar illetve több kamara együttesünk. Annak ellenére, hogy az általános iskolákban csökken a gyereklétszám, a zeneiskolában folyamatosan nő a tanulók száma, akik az együttes állandó utánpótlását jelentik. Jelenleg több mint háromszáz gyerek tanul nálunk. Mindazonáltal az alapító tagok közül még ma is nagyon sokan játszanak a zenekarban. Az élet különböző területeire sodródtak ugyan, de minden pénteken közösen próbálunk. Az egykori tanítványok közül pedig sokakat ma már tanáraink között köszönthetünk. Mint például Tóth Lászlót és Kis-Fekete Vilmost, akik ma az együttes karmesterei. Sokatmondó adat, hogy az elmúlt 25 év alatt mintegy 400 gyerek fordult meg az együttesben.

– Nem elég az együttes tagjait összetartani, a közönségnek is meg kell felelni? Ez hogyan sikerült?
– Fontos volt, hogy jó irányban határoztuk meg a műsorpolitikát. Foglalkozunk klasszikus értékekkel, a mai kortárs zenével, ugyanakkor mindezt igényes szórakoztató zenével színesítjük. Játszunk filmzenéket, karakter darabokat, illetve világslágereket.

– A város nehéz gazdasági helyzete mennyire nyomja rá bélyegét az együttes életére?
– Az önkormányzat és a helyi vállalkozók nagyon hosszú ideig karolták fel az együttest. A támogatások azonban folyamatosan csökkennek. Két-három éve még évi négymillió forintot kaptunk a várostól, idén már csak 500 ezerre futotta. Mivel tartalékainkat is feléltük, jelenleg csak a legszükségesebbekre jut. A borsihalmi művészeti telep létrehozásával is az volt a célunk, hogy bevételhez jusson az együttes, és azt művészeti tevékenységre fordíthassuk. Az elmúlt negyedszázad alatt öt CD-lemezünk jelent meg, erre viszont a közeljövőben nem lesz pénzünk.

– Mivel készülnek a jubileumra?[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Huszonöt év alatt négyszáz gyerek játszott az együttesben
[/caption]
– Július közepére tervezzük a jubileumi koncertet, melyre az együttes minden egykori tagját meghívjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!