Kultúra

2012.03.23. 13:24

Farkasember a könyvtárban

A napokban dobták piacra az Alkonyat-sorozat utolsó előtti filmjét DVD-n, s a szériazár mozira is már csak fél évet kell várni. Az őrület tehát lassan lecseng.

Fülöp Zoltán

Amikor hét évvel ezelőtt megjelent az Alkonyat-széria első kötete, valószínűleg csak a legelvakultabb rajongók sejtették, hogy néhány év múlva a tizenéves beszélgetések megkerülhetetlen témája lesz a vámpír (Edward), a farkasember (Jacob) és a szende lány (Bella) meseszerű románca. Az amerikai Stephenie Meyer ugyanis a regényben semmi egyebet nem tett, mint a klasszikus rémtörténeteket megtisztította azoktól az elemektől, amelyek esetleg szemöldökfelhúzást váltanának ki egy figyelmesebb szülőből, majd hozzápasszintott egy nem túl bonyolult, de annál szenvedősebb szerelmesregényt. Az első hallásra meglehetősen abszurd ötlet azonban működőképesnek bizonyult – a folytatásokat már szinte a Harry Potter-köteteket idéző őrület kísérte.

Elsősorban a női olvasók mozdultak rá a regényekre és később a filmekre. Abban semmi meglepő nem volt, hogy már 2008-ban elkészült a könyv moziverziója, s azon sem kerekedtek el a szemek, hogy azonnal óriási sikert is hozott, ám ennél fontosabb, hogy (éppen Harry Potterhez hasonlóan) újra ráirányította a figyelmet az alapul szolgáló művekre – s ezzel párhuzamosan az olvasásra. Az áruházak polcait és a könyvtárakat elárasztották a Stephenie Meyer köpönyegéből előbújt szerzők, akik szintén egy vámpírt vagy éppen egy vérfarkast választottak regényhősnek. Edward, Jacob és Bella tehát újra vonzóvá tette az olvasást – ha mást nem is, ezt mindenképpen megköszönhetjük nekik.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A szerelem mindent legyőz, még a vámpírok, vérfarkasok és emberek közti különbségeket is – üzeni a könyvszéria és a belőle készült filmek
[/caption]

Nem kizárt a folytatás

Bár az utolsó film csak valamikor idén ősszel kerül a mozikba, a rajongók többsége már pontosan tudja, ki kivel lesz boldog a végén, hiszen az alapul szolgáló könyv már régen megjelent. Bár az írónő elvileg pontot tett a sztori végére, a hírek szerint amennyiben a siker minden várakozást felülmúló lesz, nem kizárt a folytatás – azaz könnyen lehet, hogy nem kell végleg elbúcsúzni Edwardéktól.

Ezek is érdekelhetik