Kultúra

2009.11.27. 08:24

Aki kapta, nagyon príma!

Ünnepi gálaesten adták át a Megyei Prima díjakat csütörtök este, Kecskeméten. A megyében élő, kiemelkedő művészek, szakemberek kaptak elismerést, akik saját területükön maradandót, örök értékűt alkottak.

Popovics Zsuzsanna

Buda Ferenc, Kossuth-díjas költő, Pál Attila színművész és Béres Béla népművelő vehette át a méltán rangos Prima díjat a Három Gúnár Rendezvényházban megtartott nagyszabású ünnepségen. A tehetséges fiatalok kategóriájában jelölt kecskeméti Aurin Leánykar közönségdíjas lett, mivel ők kapták a legtöbb szavazatot.A kórus alapítója és vezetője: Durányik László, Kodály Zoltán-díjas és Csokonai alkotói díjas tanár.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Bács-Kiskun megyei elnöksége idén is vállalkozóktól, cégvezetőktől, neves közéleti személyiségektől kért és kapott ajánlásokat a jelöltekre tíz kategóriában. A megye minden részéből érkeztek javaslatok. Bírálóbizottság választott végül tíz jelöltet, rájuk szavazhatott a nagyközönség interneten, levélben.

Több tízezren voksoltak

Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is nagy érdeklődés kísérte az eseményt, folyamatosan érkeztek a szavazatok a megye minden részéből. Százezres nagyságrendÛűlátogatói számot regisztráltak a primadij.hu honlapon, a november 16-ai határidőig több tízezren voksoltak interneten, szavazólapon. Idén nem kieséses rendszerben szervezték a közönségszavazást, így a legtöbb szavazatot kapó jelölt biztosan számíthatott a díjazásra.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A közönségdíjat az Aurin Leánykar kapta
[/caption]

A VOSZ megyei elnöksége idén is közvetlenül a díjátadás előtt döntött az idei Prima-díjasokról. A magánfelajánlásokból származó, háromszor egymillió forintos megyei díjat, és az egymillió forintos közönségdíjat neves közéleti személyiségek, üzletemberek jelenlétében adták át.
A Nemzetközi Kerámia Stúdió felajánlásaként Schrammel Imre, Kossuth-díjas keramikusművész terve alapján készült rendkívül szép kerámiaszobrokat is átvehettek a nyertesek.

Mit jelent az elismerés a díjazottaknak?

Béres Béla népművelő – Akinek kimondottan ez a vállalt szakmája, ritkán kap hasonlóan színvonalas elismerést. Közel 30 éve vagyok a pályán, a jelölés mögött – úgy gondolom – ott van, hogy 15 éve szervezem a bajai halászléfőző-fesztivált. Az elismerés ennek is szól. A kapott pénzből a fesztivál történetéről íródó könyvemet szeretném kiadni.

Buda Ferenc, Kossuth-díjas költő: – Elakadt a lélegzetem, amikor megtudtam, hogy jelöltek. Nem a díjakért dolgozom, a jól elvégzett munka a legnagyobb sikerélmény. Az elismerés arra utal, hogy az író ember nem égbe kiáltja a szavát, talán az emberek szívébe is eljut. Három lányom, három fiam és hat unokám örül velem.

Pál Attila színművész: – Sok ember az utcáról is ismer, nem csak a színpadról. A tőlük kapott szeretet, megbecsülés, személyes odafigyelés minden elismerésnél többet jelent számomra. Nem Kecskeméten születtem, de közel negyed évszázada itt élek, az itteni emberek szeretete tartott itt.

Durányik László karvezető: – Jólesik az elismerés, az elmúlt tíz év közös munkáját koronázza meg, hogy idehaza is tudnak rólunk, szeretnek minket. Három énekkarral eddig 24 díjat nyertünk, az Aurinnak ez a 15. rangos elismerése. A lányok eddig szavaztak, most nagyon örülnek. A kapott díj egy következő nemzetközi utazásunkhoz járul hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!