Kultúra

2008.12.14. 19:55

„Humorát gyöngyszemként szórta az utcán Radó Vilmos” - Képgalériával

Ha élne, most lenne 95 éves Radó Vilmos a kecskeméti Katona József Színház örökös színidirektora. A néhai szellemóriásra barátai emlékeztek ma (vasárnap) délután a kecskeméti Delikát presszóban, Vili bácsi törzsasztalánál.

Takács Valentina

Emléktáblát helyeztek el azon a helyen, ahol Vili bácsi hosszú éveken át minden nap megjelent.

A táblát az Európa Jövője Egyesület kezdeményezésére helyezték el. Farkas Gábor az egyesület elnöke elmondta: Radó Vilmos kezei alatt színészóriások egész generációi nőttek fel. Nála kezdett Latinovics Zoltán, Sass József, Moór Marianna és Galambos Erzsi is.

Hámori Zoltán a Petőfi Népe egykori- a Dunántúli Napló jelenlegi főszerkesztője barátjának mondhatta Vili bácsit, az említett törzsasztalnál sokszor és sokat beszélgettek. Hámori Zoltán írásaiban gyakran felidézte azokat az anekdotákat, amelyeket a direktortól hallott. Humorát gyöngyszemként szórta az utcán, bárkivel találkozott – mondta Hámori Zoltán. Történeteit, ha ötödszörre hallgattuk, akkor sem untuk meg, bár mindig más és más történetek jöttek, a tanulságok azért ugyanazok maradtak.

Végezetül Gyólai Viktória primadonna emlékezett harcostársára. Mindketten egy házban laktak a Lordok házában, és mindketten magányosak voltak. Viktória takarított, mosott, főzött, segített Vili bácsinak, aki az utolsó napjait az elfekvőben töltötte.

Gyólai Viktória elintézte neki, hogy bekerüljön az egyik szociális otthonba, de a költöztetés nem történhetett meg. Azon a napon, 2001. április 7. hajnali 5 órakor Radó Vilmos örökös színidirektor elhunyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!