Kultúra

2008.01.30. 10:04

Holnap döntenek a képviselők, hogy segítse-e a város a két nagy tárlatot

A Munkácsy-kiállítást ötmillió forinttal, Munkácsy kortársainak tárlatát négymillióval támogatja a kecskeméti önkormányzat – ha a közgyűlés holnap (csütörtök) áldását adja erre. A két kiállítás támogatási kérelméről tegnap (kedd) tárgyalt a kulturális bizottság.

R. J.

Mint arról már beszámoltunk, több mint harminc Munkácsy-festményt láthat a nagyközönség a Cifrapalotában február 15. és április 20. között. A felbecsülhetetlen értékű alkotások a magyar származású, Egyesült Államokban élő műgyűjtő, Pákh Imre gyűjteményéből, valamint a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria anyagából valók. A kiállítás megrendezésének költségei – beleértve a felbecsülhetetlen értékű képek speciális szállítását, biztosítását, őrzését – több mint 20 millió forintot tesznek ki.

A Munkácsy-tárlattal párhuzamosan, azzal egyidőben rendezi meg a Bozsó Alapítvány a Munkácsy kortársai, a magyar modernizmus előfutárai című tárlatot a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben. Láthatóak lesznek egyebek között Benczúr Gyula, Csók István, Iványi-Grünwald Béla, Lotz Károly, Mészöly Géza, Paál László, Rippl-Rónai József, Székely Bertalan, Tornyai János alkotásai – több mint huszonöt művész munkái. A kiállítás anyagát a Magyar Nemzeti Galériából, a szegedi Móra Ferenc Múzeumból, a budapesti KOGART gyűjteményéből és kecskeméti magángyűjteményekből állítja össze a múzeum olyan alkotásokat is bemutatva, amelyek eddig nem szerepeltek a nagyközönség előtt. A kiállítás ez esetben is a megszokottnál magasabb költségekkel jár, összesen körülbelül négymillió forinttal – elsősorban a szigorú biztosítási és szállítási feltételek miatt.

Címkék#kultúra

Ezek is érdekelhetik