csapadékvíz-hálózat

2021.03.19. 19:28

Növények lepték el a szalki csatornát

Nyolcvan­millió forintot költ a község területén a meglévő csapadékvíz-hálózat fejlesztésére a szalkszentmártoni önkormányzat. A kivitelezési munkák február végén kezdődtek.

Gulyás Sándor

Az önkormányzat megpróbál minden lehetőséget megragadni annak érdekében, hogy a Szalkszentmárton dél-nyugati oldalán található, Kör-tó-nak nevezett terület fenntartható élővíz és továbbra is hasznos rekreációs tófelület maradjon. Ennek része a februárban indult beruházás első üteme is.

– A Kör-tó lecsapolására létesült csatorna ma már annyira feltöltődött náddal és egyéb növényzettel, hogy szükség esetében a meglévő zsilip csak korlátozottan képes ellátni szerepét. A helyzet javítása a meglévő medrek állapotának helyreállításával, kotrással, az átereszek és a vízszintszabályozó műtárgy teljes átépítésével oldható meg. A tervezett kotrási munkálatok során a növényzet mellett mintegy nyolcvan centiméternyi iszapréteg eltávolításra kerül.

A projekt része a csapadékvíz-elvezetést befogadó záportározó kialakítása, ami az érintett épített környezet és a lakosság védelmét biztosítja –

mondta Káposztás Tibor polgármester.

A fejlesztés keretében 310 méter csapadékcsatorna kerül felújításra, valamint 3135 köbméter befogadóképességű záportározó épül. A fenntarthatósághoz az elhelyezésre kerülő műtárgyak, berendezések – szivattyúállomás, átereszek – járulnak hozzá.

– A megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert támogatásból megoldódik a település dél-nyugati részének csapadékvíz-elvezetése. Február végén újabb pályázatot nyújtottunk be, mely a mostani projekt folytatásaként a község keleti területének csapadékvíz-elvezetésének terveire épül. Bízunk benne, hogy a megkezdett projekt második ütemének megvalósítására is lehetőségünk lesz a jövő év során – tette hozzá Káposztás Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!