Közélet

2016.11.07. 19:06

Megyei elismerés Petőfiszállásnak

Bács-Kiskun Megye Közszolgálatáért Díjjal ismerték el Petőfiszállás polgármesterének munkáját. Szász János a megyei közgyűlés ünnepi ülésén vette át a kitüntető díjat Rideg Lászlótól, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökétől. Ennek apropóján beszélgettünk.

Vajda Piroska

– Új hűtőkamrákkal gyarapodott a község, a napokban pedig újabb utca aszfaltozásába is belefogtunk. Saját erőből valósítjuk meg a 24 milliós útépítést a nemrégiben kialakított építési telkek közművesítéseként – sorolja a polgármester, aki szerint a megyei elismerés minden petőfiszállásinak szól. Hatékony összefogásuknak köszönhetően szépül és fejlődik a település. Beszámolt arról is, hogy megtakarításaiknak köszönhetően 20-30 százalékos fizetésemelést biztosítanak a helyi köztisztviselőknek, amit már november elején megkaptak. A bérkiegészítés 25 embert érint, éves szinten pedig 15-20 millió forint plusz kiadást jelent.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Az új hűtőkamrákban tárolják a község kertjében megtermelt zöldségeket
[/caption]

– A fizetés-kiegészítés nem megy a kötelező feladatok ellátásának rovására. Közel 400 milliós költségvetésünk több mint 70 millió forint tartalékot tartalmaz. Különös hangsúlyt fektetünk ugyanis arra, hogy a kiadások mellett megtakarításunk is legyen. A helyi vállalkozások révén jelentős iparűzési adóra számíthatunk, de mi is minden támogatást megadunk számukra, hogy jobban boldoguljanak. Nem csak az iparűzési adóból és az állami támogatásból gazdálkodunk. Igyekszünk több lábon állni és növelni saját bevételeinket, ezért 35 hektáron gazdálkodunk. A közmunkaprogram keretében erdőgazdálkodást folytatunk és zöldségeket termesztünk. Az erdő biztosítja az intézményeink fűtéséhez szükséges fát, a zöldségeket pedig a község konyháján dolgozzuk fel. A tároláshoz szükségesek az új hűtőkamrák, melyeket 2 millió forintos pályázati összegből vásároltunk.
Hamarosan saját gyümölcsünk is lesz, a napokban megkezdtük a gyümölcsfák telepítését. Hosszú távú tervünk egy feldolgozó létesítése.

Petőfiszállásról tudni kell, hogy az ország második legnagyobb tanyavilágával rendelkezik, a helyiek 70 százaléka külterületen él. A tanyavilág megőrzését és a családok megmaradását szem előtt tartva, számos megüresedett tanyát vásárolt meg az önkormányzat. Azokat felújítottuk, és rászoruló vagy betelepülő családoknak minimális összegért bérbe adtuk. Ennek is köszönhető az elmúlt években közel 100 fővel gyarapodott a település. Saját szociális intézményünk létrehozásával pedig arra törekszünk, hogy még szélesebb körű szolgáltatást nyújtsunk a helyiek számára – részletezte a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!