Közélet

2016.10.27. 15:36

Vitáztak a közgyűlésen a kecskeméti fociról

2019-ig évi 25 millió forintra számíthat az önkormányzattól a kecskeméti felnőtt labdarúgó-csapat, azaz a KLC Kft., de az eredményességtől függően a támogatás akár több is lehet.

H. I.

Az idei évre a KLC Kft. 25 millió forintos támogatást kapott a várostól. A csütörtöki képviselő-testületi ülésen egyhangúlag elfogadtak egy együttműködési megállapodást az önkormányzat, a KLC Kft. és a KLC KTE SI között. Ebben az áll, hogy az elkövetkező három bajnoki szezonban is számíthat az említett összegre a felnőtt focicsapat a várostól. Illetve kissé bonyolultan úgy fogalmazták meg, hogy „az önkormányzat megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a támogatás összegének mértéke… a KLC Kft. eredményességének figyelembevételével évente áttekintésre kerüljön”, miközben a 25 milliós támogatást szinten tartják. A megállapodásba az is bekerült, hogy a KLC KTE SI utánpótláskorú- és a KLC Kft. amatőr labdarúgócsapatai térítésmentesen használhatják a Széktói Stadion pályáit, a felek évente közösen értékelik az évadot és tűzik ki a következő szezon elvárásait, eredményességi céljait.

Egy nagy közösségi élménnyel kevesebb

Sipos László, a Fidesz-KDNP tanácsnoka szerint maximálisan jól kezelték az élvonalbeli csapat tavaly nyári megszűnésével a városi futballban keletkezett űrt, és hozzátette, reményeik szerint hamarosan tudnak szponzorokat, támogatókat találni, akik tulajdont vásárolnának a KLC Kft.-ben.
Falusi Norbert (LMP) emlékeztetett rá, hogy tavaly nyáron a KTE Labdarúgó Kft. nem kapta meg az élvonalbeli licencet, a csapatot kizárták az NB I-ből átláthatatlan pénzügyi okok miatt, és az MLSZ döntésenek hátteréről alig tudni valamit, mert a klubhoz kötődő gazdasági körök a részleteket nem hozták nyilvánosságra. Hangsúlyozta azt is, hogy az élvonalbeli együttes megszűnése sok baráti közösségnek, családnak fájt, hiszen egy nagy közösségi élménnyel lett kevesebb Kecskeméten.

„Személyi kontinuitás”

– Van bennem egy fura érzés. A KLC éveken keresztül létezett a városban, most ez lett az első számú focicsapat, és kicsit úgy csinálunk, mintha a KLC lenne a KTE, ez a színekben is megnyilvánul. Nem kritikaként mondom, ez ésszerű lépés, de ne kerüljünk önhazugságba – mondta az LMP-s képviselő, aki arra is kitért, hogy a szurkolók már arra kíváncsiak: mikor veszi fel a KLC a KTE nevet? Majd azzal folytatta, hogy a megszűnt KTE Labdarúgó Kft. és az új csapat „felépítése között vannak komoly személyi átfedések”, „személyi kontinuitás”, mindez pedig meglátása szerint elriaszthatja a jövőbeli esetleges befektetőket.
– Nem akarok senkit sem megbántani, hiszen mindenki sokat tett a kecskeméti sportért, de emellett se menjünk el szemlesütve. Legalább egyszer mondjuk ki és nézzünk őszintén egymás szemébe. A hitelesség tudja biztosítani, hogy Kecskeméten újra lesz magas szintű foci. Fontos, hogy az újjáépülő klubban valóban olyan személyi körök alakuljanak ki, hogy egy vállalkozó jó szívvel és bizalommal fektessen be – zárta felszólalását.

NB III-tól már lehetne KTE a KLC

– Kikérem magamnak, hogy olyan emberek vannak a vezetésben, akik esetlegesen problémákat okoznának – reagált Falusi felszólalására Sipos László. Majd kijelentette, a KLC Kft. ügyvezetője, Telek Zoltán soha semmilyen vezetői szerepet nem töltött be a kecskeméti fociban, pénzügyi, könyvelői végzettséggel rendelkezik, „szakmai rátermettsége és tudása megalapozza, hogy a klubot jó irányban és tökéletes pénzügyi keretek között vezesse”. A KTE névvel kapcsolatban a Fidesz-KDNP képviselője emlékeztetett, hogy a korábbi élvonalbeli játszó klub is csak viselője és nem tulajdonosa volt a névnek. A tulajdonos ígérete szerint ha a felnőttcsapat kéri majd a KTE névhasználatot, akkor azt megadja, de ezzel várnának addig, míg legalább az NB III-ba feljut a csapat.
– A személyeskedést elkerülendő nem neveztem meg senkit. Szerintem mindenki pontosan értette, hogy mire utaltam, amikor kontinuitásról beszélem. Nem az újonnan belépőkre gondoltam, nekik sok sikert kívánok a KLC építéséhez, nagyon bízom bennük, és remélem, jól tudnak majd dolgozni - felelte erre Falusi Norbert.
Szeberényi Gyula Tamás sportért felelős alpolgármester kijelentette: a versenysportban ott jön a siker, ahol vannak tőkeerős befektetők. Mint mondta, ő nem híve annak, hogy az önkormányzat nagy összegekkel támogassa a versenysportot; persze nagy közösségépítő ereje van egy élvonalbeli gárdának, de a támogatás terén meg kell húzni a határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!