Közélet

2016.10.14. 16:21

Kert is kell az otthonhoz

Manapság ritkaság, hogy fiatalok hobbiból kertészkedjenek. Erre cáfol rá a kunszentmiklósi Knúl házaspár, akik szorgalmukért díjat is kaptak a város Legszebb konyhakertek pályázatán.

Popovics Zsuzsanna

A városban is évről évre meghirdetik a Legszebb konyhakertek pályázatot, amelynek ötlete Karcagról indult. Az idei kertverseny díjátadásán egy díszkert- és hat konyhakert-tulajdonost jutalmaztak a szervezők. A díjazottak között volt Knúl Attila és felesége Sebestyén Nikolett, akik fiatal házasok és második éve kertészkednek kunszentmiklósi otthonukban.

– Hogy kezdték? – kérdeztük tőlük.
– Tavaly vettük a házat, a kertet, és már a tavalyi versenyre is beneveztünk – meséli a ház asszonya. – Az előző tulajdonos is gondozta, ápolta a kertet, nekünk csak fenn kellett tartani. Tavaly még kismamaként is kapáltam, de amióta megszületett Ádám fiúnk, azóta kevesebbet lendítettem a kert dolgában. Minden elismerés a férjemet és szüleit, nagyszüleit illeti. Van szőlő, gyümölcsös, veteményes. Idén a konyhakerti növények területe kisebb lett, helyükre gyümölcsfák kerültek.

– Milyen tapasztalatokat hozott az első tanulóév?
– A paprikánk tavaly kiégett, idén nem is próbálkoztunk vele. Az első évben mindennemű zöldségből túltermeltünk, amit idén igyekeztünk racionalizálni. A gyümölcs könnyebben értékesíthető a helyi piacon, ezért inkább a fáknak kedvezünk. Tavasszal málnát ültettünk az egyik nagymama kertjéből. Locsoláson kívül egyéb gondozást nem kapott, mégis rengeteg gyümölcsöt hozott. Vannak fűszernövényeink, a tárkony olyan jól érzi magát, hogy rendszeresen vissza kell vágni. A borsmenta is egyre csak szaporodik, már minden ismerősnek, munkatársnak ajánlottuk, adtunk belőle.

– Civilben mivel foglalkoznak?
– A férjem gyárban dolgozik, három műszakos munkarendben. Én a baba mellett itthonról dolgozom, értékesítési területen. A kertészkedés mindkettőnknek felüdülés, nagyon jó kikapcsolódás. Tavaly sokat fotóztam is a kertet, egy egész kiállításra való összegyűlt a képekből, amit be is mutattak az ÁMK-ban. 

– A huszonévesek körében nem gyakori foglalatosság a gyomlálás, kapálás.
– A családomban többen is gazdálkodnak, a nagyszüleim a mai napig kertészkednek. Van lakótelepi lakásunk, de mindketten úgy gondoljuk, hogy egy kisgyereknek kertes házban van a legjobb helye. Van öt kutyánk is, az ő kényelmüket is ez a miliő szolgálja a legjobban. Való igaz, a mi településünkön is sok a műveletlen kiskert. Szinte rosszul esik látni, hogy ott van parlagon a termőföld. A mi kertünk madárbarát, megszedjük az esővizet, óvjuk a környezetünket. Úgy érzem, hogy a fák, a virágok, a növények, a kutyáink nélkül kevesebbek lennénk. Ezzel együtt kerek az otthonunk.

– Távlati tervek?
– A város szélén lakunk, sok üres terület van körülöttünk. További kertvásárlásban gondolkodunk, szeretnénk bővíteni a gyümölcsöst, a háztájihoz szükséges veteményest. A boltban vásárolt zöldségből nem is esne jól az étel. Aki tudja, milyen ízű a saját maga termelte sárgarépa, burgonya, retek az, amíg az ereje engedi, megműveli a kertjét, és ezeknél marad.

 

Popovics Zsuzsanna -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!