Közélet

2016.09.02. 14:06

Ez a tanév más lesz mint a többi?

Több mint harminc éve tanít szülőfalujában Megyesiné Körmendi Irén. A fülöpszállási angoltanár kiemelkedő munkáját Németh László-díjjal jutalmazták.

Popovics Zsuzsanna

– Ez a tanév más lesz mint a többi? – kérdeztük a fülöpszállási Herpai Vilmos Általános Iskola angol szakos tanárát, akit az intézmény igazgatója, Dezső Győző terjesztett fel az elismerésre.
– Természetesen nem, teszem tovább a dolgom, ahogy eddig – válaszol Irén. – Az persze nagyon jól esett, hogy kitüntetéssel is elismerték a szakmai tevékenységemet. Eltelt a nyári szünet, igyekeztem feltöltődni, hogy még nagyobb energiával vágjak neki a tanévnek. Két évvel ezelőtt pedagógusnap alkalmából már kaptam egy elismerő oklevelet itt az iskolánkban, Balog Zoltán miniszter úr aláírásával. A Németh László-díjat Budapesten, a Vigadóban vehettem át ugyancsak az emberi erőforrások miniszterétől és dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkártól.

– Hogy alakult a pedagógusi pályája?
– Általános iskolai tanítóként kezdtem, később lettem angol szakos tanár. Jelenleg a 4-8. osztályokban tanítok angol nyelvet, szeptembertől nyolcadikosok osztályfőnöke vagyok. Hálás dolog idegen nyelvet tanítani, főleg kezdetben, a 4., 5. osztályosoknak. A gyerekek mindenre rácsodálkoznak, nyitottak, érdeklődőek. Később, ahogy nő a követelmény, lankad a türelem, apad a tanulási kedv. Nehéz fenntartani a tanulók érdeklődését, éppen ezért igyekszem a lehető legváltozatosabb módszerekkel megnyerni őket. Akinek van hozzá affinitása, azt kevésbé kell ösztökélni, egy idő után maga is utánanéz dolgoknak, fejleszti a szókincsét.

– Sikerélmények?
– Minden évben van valami. Tavaly például egy hatodikos tanítványom első helyezést ért el egy megyei angol nyelvi versenyen. Ez sikerélmény nekem, de éppolyan öröm és motivációs forrás az ő számára is. Van két lányom, őket is tanítottam. A nagyobbik gyógyszerész lett, a kisebbiket sikerült úgy „megfertőzni”, hogy tanító szakon végzett a Kecskeméti Főiskolán. Szeptembertől Szegeden folytatja tanulmányait az egyetem Neveléstudományi Tanszékén. A falunkból kevesen lépnek a pedagógusi pályára, jellemzően a tanítók, tanárok gyerekei, mint másodgenerációs értelmiségiek.  

– Milyen Fülöpszálláson tanítani?
– Nekem a mi iskolánk a világ közepe, nem tudom elképzelni, hogy máshol tanítsak. Szépen fel van újítva az iskolaépület, méltó körülmények között taníthatunk. Tősgyökeres fülöpszállási vagyok, ismerem a gyerekek szüleit, családi körülményeit. Mivel az igazgatónk német szakos, az idegen nyelveket tudjuk csoportbontásban tanítani. Ez is nagy előny.

– Várja, hogy negyven év szolgálat után nyugdíjba mehessen?
– Egyáltalán nem. Az ember ahogy idősödik, úgy marasztalná az idő kerekét, kevésbé hajlamos pörgetni. Szeretek tanítani, most még el sem tudom képzelni, milyen lehet, hogy eljön a szeptember, és nekem nem kell iskolába mennem. Úgy érzem, van még mit adnom a tanítványaimnak.      


Ki kaphatja meg a díjat?
A Németh László-díjjal járó plakett Ágh Fábián Sándor szobrászművész alkotása. A bronzból készült, kerek érme Németh László domború arcképét ábrázolja. A szakmai elismerést azoknak a tanároknak adományozza az oktatási miniszter, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan kiemelkedő munkát végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!