Közélet

2016.07.18. 20:24

Játékos népművészeti nevelés az első Pattanj Palkó néptánc táborban

Első alkalommal szervezte meg a Pattanj Palkó Népművészeti Tábort a Sorsocskák Alapítvány Petőfiszálláson.

Vajda Piroska

Az egyhetes táborban 52 gyerek tanult néptáncot, népzenét és népdalt. A tábor ötlete egy éve pattant ki dr. Ónodi Izabella fejéből. Kezdeményezése nagyon sok támogatóra, segítőre talált, így sikerült a hiánypótló tábort megszervezni Petőfiszálláson.

– Mindig is szerettem a népművészetet. Nem csak a félegyházi önkormányzat szociális és művelődési bizottság elnökeként, hanem magánemberként fontosnak tartottam a hagyományőrzést. Úgy gondolom, hogy az ilyen táborokkal nagyon nagy értéket menthetünk meg az utókor számára. Mert sokan itt kapnak kedvet a tánchoz, a muzsikáláshoz vagy az énekléshez, amit később remélhetőleg tovább folytatnak. A Sorsocsák Alapítvány vezetőjeként is kezdettől fogva támogattam a tehetséggondozást. A népművészetet tartottam a legfontosabbnak, mert székelyföldi magyarként természetes hogy az ember ragaszkodik a gyökereihez – nyilatkozta lapunknak dr. Ónodi Izabella.

– Nagyon fontos volt számunkra a tanító személyisége, aki összekovácsolja és egyben tartja a csapatot. Ugyanakkor azt is fontosnak tartottuk, hogy a fiatal tehetségek is szerepet kapjanak, ezért tanítottak a táborban a félegyházi Padkaporos Néptáncegyüttesből kikerült táncosok is. A csoportok úgy álltak össze, hogy egy mentor tanár egy tanuló tanárral közösen dolgozott – mondta a tábor főszervezője. Elmondta, a tábor szakmai irányítója Szengyel István a kistarcsai Pannónia Néptáncegyüttes vezetője volt. Mellette tanuló tanárként Papp Nóra segítkezett. Ők a nagyobb gyerekeket, míg a kisebbeket Jánosi Ágnes és Beták Barnabás tanította táncolni. Manninger Katica oktatta a népdalt. Míg a népzenei hangszeroktatást Kisgyőri Krisztián és Szabó Zoltán páros vezette. Kézművesedtek is a gyerekek, így például Fricska Renáta segítségével szappant készítettek. A táborban tanultakat pedig záró gálán mutatták be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!