Közélet

2016.07.15. 13:09

A szociális szövetkezetben minden a tagokon áll vagy bukik

A helyi szociális szövetkezet visz új életet a régi tanyasi iskolába Kunbábonyon. Van közösségi kertjük, üvegházuk, rakétakályhájuk. Nemrég kávézót nyitottak a civil képzési központban.

Popovics Zsuzsanna

Mészáros Zsuzsanna közösségfejlesztő vezet körbe a Civil Kollégium Alapítvány képzési központjában. A kunbábonyi tanyabokor egyedi látványossága a vendégház, a hozzá tartozó kert és park. Minden szöglet szorgos kezek munkájáról árulkodik. A helyet az ötödik éve működő Adacs-Bábony Szociális Szövetkezet üzemelteti, tagjai láthatóan úgy teszik a dolgukat, mint odahaza. – Hosszú távon gondolkodunk, és csak addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér – magyarázza Zsuzsanna, az Adacs-Bábony Szociális Szövetkezet elnöke, önkéntes tagja. A szövetkezetet 2011-ben hozták létre, kunbábonyi, kunszentmiklósi, kunadacsi tagokkal. Csupa olyan emberrel, akik előtte több mint tíz évig dolgoztak együtt különböző közösségi tevékenységekben. Legfőbb céljuk, hogy a munkanélküli és a munkaerőpiacon valamilyen szempontból hátrányt szenvedők számára munkalehetőséget és jövedelmet biztosítsanak. Emellett azt is fontosnak tartják, hogy biztonságos, szolidáris közösségként működjenek, amely minden tagnak lehetőséget ad az értelmes, élhető életre.

– Csuda egy hely lett a bábonyi régi tanyasi iskola, terei új életre keltek.
– Büszkék is vagyunk rá. A régi iskolaépület 1997 óta ad otthont a Civil Kollégium Alapítvány képzéseinek, rendezvényeinek. Az alapítvány megbízásából 2011 óta a szociális szövetkezetünk üzemelteti tereit, és minden évben igyekszünk gazdagítani, környezetét is szebbé tenni. A Közösségi Öngyógyító Kertünkben növénytársítással termelünk zöldséget, fűszer- és gyógynövényt. A terméssel megkínáljuk a hozzánk érkezőket, a szövetkezeti tagok saját célra fel is dolgozzák. Tavaly nyári konyha és rakétakályha épült a kertben, utóbbin főztük ősszel a szilvalekvárt. Vásároltunk egy telket Kunbábonyban, ahol tavasszal gyümölcsöst telepítettünk. Hosszú távú tervünk, hogy itt létesítsünk egy feldolgozó kisüzemet. A vendégházunk ebédlőjében nemrég nyitottunk egy rendhagyó, Le Mat kávézót.

– Mitől rendhagyó?
– A Le Mat egy franchise alapon működő hotellánc, különlegessége, hogy szövetkezetek működtetik, valamilyen szempontból hátrányos helyzetű személyeknek biztosítva munkalehetőséget. Hazánkban is vannak szociális alapon működő éttermek, kávézók, szállodák. A Le Mat-on belül café még nincs, a miénk lesz az első. Reményeink szerint ez a mini vendéglátóhely egy újabb bevételi forrást jelent majd a szövetkezet számára. Távlati tervünk, hogy emeljük a szállószobáink színvonalát, hogy szállásadóként is megfeleljünk a Le Mat első osztályú, szigorú követelményeinek. Ez is mutatja, hogy mindenben a fenntartható működésre törekszünk.

– Kik alkotják a szövetkezetet?
– Olyan emberek, akik elkötelezettek Kunbábony, a közösségiség iránt, és akik saját erőforrásaikat is a közös ügy szolgálatába hajlandók állítani. A tagok egy része rendelkezik valamiféle jövedelemmel, de vannak olyanok is, akiknek a szövetkezeten kívül semmilyen külső jövedelmük nincs.

– Mit biztosít a tagoknak a szövetkezet?
– Igyekszünk úgy működni, hogy az elvégzett munkát meg tudjuk fizetni. Minimálbérrel indultunk, jelenleg ennél kicsivel magasabb óradíjjal számolunk. Vannak önkénteseink, akik jövedelmüket felajánlják a szövetkezetnek, így azt vissza tudjuk forgatni. A képzési központ üzemeltetése komoly feladat: karban tartjuk a vendégházat, ellátjuk az ide érkező vendégeket, gondozzuk a parkot. Ennek a munkának egy része folyamatos (gondnoki teendők), más része időszakos, attól függően, hogy van-e képzés vagy rendezvény a házban. Emellett többféle kísérletet is elindítottunk. Lekvárt főztünk, szörpöt készítettünk a környéken fellelhető (termesztett és vadon termő) gyümölcsökből, tésztát készítettünk, tortát, süteményt sütöttünk. Mindezeket egyelőre azzal a céllal, hogy az ide érkező vendégekkel megkóstoltassuk. Távlati tervünk, hogy a leendő feldolgozóban üzemszerűen is tudjuk gyártani, majd pedig el is adni bevált termékeinket.

– Milyen forrásból építkeznének?
– Ez még talány, de a saját – közösségi és egyéni erőforrásainkat – mindig tudjuk mozgósítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!