Közélet

2016.05.18. 09:28

Nem bánják, akik késtek az ültetéssel

A megye déli tájain, valamint a Felső-Kiskunságban helyenként a márciusban vetett gyenge lucernát is elvitték az áprilisi fagyok.

Miklay Jenő

A mezőgazdálkodók május 23-ig jelenthetik be a mezőgazdasági szakhatóságnál kárenyhítés érdekében a lehűlés okozta veszteségeiket. Kárenyhítő juttatásra azok a termesztők jogosultak, akik az agrár-kárenyhítési rendszer tagjaiként vannak regisztrálva, illetve azok is, akik még nem tagok, de május 23-ig jelzik a kárenyhítési rendszerhez való csatlakozási szándékukat. A mínusz 2 vagy annál alacsonyabb, várhatóan legalább 30 százalékos hozamkiesést okozó fagy miatti károsodás minősül hivatalosan tavaszi fagykárnak. Homokhátságon sok gazdálkodót megillet ilyen feltétellel a kárenyhítés. Például Szentkirály környékén mínusz 6-7 fokig lesüllyedt a hőmérséklet. A foltokban mutatkozó erős lehűlésben egyebek közt tönkre ment a dinnye.

– A dinnyések általában április 20-a táján ültetik ki a palántákat. Ahogy értesültem róla, felénk többeknek károsodott az ültetvénye. Mínusz 5 fok alatt a fátyolfólia sem segített, a fólia alagútban vegetáló palánták azonban átvészelték a hideget. Nekünk szerencsénk volt, mert a fagyok után ültettünk. Két hetet késtünk, de szerintem annyit nem késik a dinnye érése nálunk. A fázó palánták nem fejlődtek, a később kiültetett dinnye jobb kondícióban behozza a késést – sorolta Szentkirályon Fábián Ferenc termesztő.

Szabadszállás, Kerekegyháza, Kunszentmiklós szántóföldjein is ott hagyta foga nyomát a hideg. Szilvási-Hazag Imre mezőgazdasági szaktanácsadó ismeretei szerint a térségben mért mínusz 3-5 fokban károsodott a spárga, a kukorica sőt, a fiatal lucerna is.

– A kukorica esetében elsősorban a fagykár mértékétől függ hogyan döntenek a gazdák a takarmánynövény sorsáról. Természetesen mindenki számolja, miként jön ki legolcsóbban. Ki-ki elfogadja a várhatóan csökkent hozamot, vagy inkább mással helyettesíti a kukoricát. Helyenként nem volt más választás mint kölest, vagy muhart vetettek helyébe. A táblák nagyobb részén úgy néz ki, hogy a kukorica kiheveri a fagyást, regenerálódik – mondta el a szakember.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A fagyosszentek megszelídültek, de Orbán nap még okozhat bajt a hidegre érzékeny paprikának
[/caption]

Felső-Kiskunságban a gyümölcsösökben átlagosan 60-70 százalékos termésveszteséget becsülnek. Különösen a szilva szenvedte meg a hideget, 80-90 százalékkal kevesebbre számítanak a termesztők. A kajszi jobban áll e tekintetben, bár ez gyümölcsfajta is kevesebbet terem összességében, ugyanis korai fajtáit virágzásban találta telibe a fagy.

 

Ezek is érdekelhetik