Közélet

2016.05.24. 07:01

„Fészekrakó-program” a gólyáknak

Tartós fészekrakó helyekkel szeretnének minél több gólyát visszacsábítani Kalocsára. A gólyákról, illetve a már meglévő fészkekről most készül a leltár.

Tapodi Kálmán

– Kertvárosi lakók jelezték, hogy egy gólyapár érkezett városunkba, és láthatóan új fészkelő helyet keresnek a Mátyás király úton. A gólyák által kiválasztott villanyoszlopot megnéztük, és megállapítottuk, hogy tartó nélkül elég nehézkes fészket építeni rá – számolt be lapunknak Angeli Gabriella, a 7. számú választókörzet önkormányzati képviselője.

– Szeretném, ha városunkban a gólyák tartós fészekrakó helyet találnának, és évről-évre visszajárnának Kalocsára – fűzte hozzá a képviselőnő, aki megkereste az ügyben az áramszolgáltató illetékeseit is.

„Ebben az időszakban már nem szabad háborgatni a gólyákat. A fészekrakás lehet gyakorló vagy végleges fészek is. Ha a végleges van készülőben, akkor a gólyák meg vannak késve, tehát semmiképp sem szabad késleltetni, zavarni őket. A gyakorló fészket majd eltávolítjuk.” - jött a válasz az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kt.-től.

A város címerében is szereplő, fokozottan védett madarak számára azonban mindenképpen szeretnének elindítani egy „fészekrakó-programot” a városban.

– Számos fészek lehet városunkban, amik alá tartót kellene szerelni majd ősszel a gólyák távozása után.  Szeretném, ha Kalocsán a gólyák tartós fészekrakó helyeket találnának, és évről-évre visszajárnának hozzánk. Az kérésem a lakosság felé, hogy jelezzék nekem, hol vannak a városunkban olyan gólyafészkek, melyek tartót igényelnek! Az áramszolgáltató szakembereivel karöltve, ősszel kívánjuk elhelyeztetni a villanyoszlopokra az új fészektartókat – mondta el Dr. Angeli Gabriella.

A „gólyahíreket” ide várják

A kalocsaiak telefonon, e-mailban vagy az Ökopontban is segíthetik a gólyaleltár elkészítését. A jelzések után minden helyszínt megvizsgálnak, hogy szükséges-e tartót felszereltetni a fészkek alá. A „gólyahíreket” a következő elérhetőségre küldhetik: e-mail: [email protected], telefon: +36/30/336-7760, illetve személyesen, vagy levélben az Ökopontban (Kossuth Lajos u. 50.).

 

A kalocsaiak telefonon, e-mailban vagy az Ökopontban is segíthetik a gólyaleltár elkészítését. A jelzések után minden helyszínt megvizsgálnak, hogy szükséges-e tartót felszereltetni a fészkek alá. A „gólyahíreket” a következő elérhetőségre küldhetik: e-mail: [email protected], telefon: +36/30/336-7760, illetve személyesen, vagy levélben az Ökopontban (Kossuth Lajos u. 50.). Aranykígyós madarak a címerben Kalocsa pajzs alakú címerében a helyi jellegzetességek is szerepelnek, így a gólyak által kedvelt mocsárvidék is. „A bástyás várfal a város „civitas” jellegére utal, amely elnevezés, illetve a kőfallal kerítettség maga minden főpapi székhelyet megilletett. Mindkét bástyán egy-egy - egymással szemben álló - vörös lábú és csőrű, fekete szemű és farkú ezüstgólya áll, csőrükben aranykígyóval. Ez a jellegzetes középkori keresztény heraldikai szimbólum Kalocsa város címerében valószínűleg a Sárköz ártéri állatvilágára utal.” – olvasható a kalocsai címerről a nemzetijelkepek.hu oldalon. -->

Címkék#kalocsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!