Közélet

2016.02.26. 11:50

Szívesen látott vendégek

Az országos tendenciával ellentétben Kerekegyházán nem csökken a születésszám, sok családban vállalnak harmadik, negyedik gyermeket. Van dolga a védőnői szolgálatnak.

Popovics Zsuzsanna

Élveszülések száma Kerekegyházán (év/újszülöttek száma)

2000 75

2005 78

2010 68

2015 71


A városban három főállású körzeti védőnő végzi várandós kismamák és a hét év alatti gyermekek ellátását. A helyi általános iskola több mint hatszáz tanulója is ellátási körükbe tartozik. Rendszeresen látogatják a családokat, végeznek tanácsadást, gondozást. A legrégebben Pesti Andrea viszi a szolgálatot, kolléganői: Kövecsesné Szanda Gabriella és Sinkáné Harmati Mónika. Legfrissebb tapasztalatuk, hogy a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) kapcsán Kerekegyházán is sok család tervezi, hogy a közeljövőben bevállalják a későbbre tervezett harmadik gyermeküket. 

– Volt az elmúlt húsz évben precedens nem kórházi szülésre?
– Egyszer valóban történt ilyen eset. Olyan hirtelen jött a szülés, hogy mire kihívták a mentőt, meg is lett a kisbaba. Szerencsére egészségesen jött világra, de az egész család részéről nagy volt a rémület. Karácsony előtt szinte minden évben vannak újszülötteink. Tavaly szenteste jött világra egy kislány. A legtöbb leendő anyuka Kecskeméten szül. Akik budapesti szülészetet választanak, rendszerint abból a térségből is telepedtek meg nálunk – meséli Pesti Andrea.

– Milyen a legfiatalabbak egészségi állapota?
– Nem több a beteg gyerek, mint 10-20 éve, inkább jobban odafigyelnek a szakemberek, és hamarabb kiderül, ha valami nincs rendben a babával. Sok szülő megfogadja a tanácsunkat és korai fejlesztésre viszi gyerekét, például gyógytornászhoz.

– Az internet korában is meghallgatják a védőnők tanácsait?
– Nálunk még igen. Tájékozódnak a szülők világhálón is, de szakmai kérdésekkel jellemzően hozzánk fordulnak. Van jó oldala is az internetnek, a védőnői szolgálatnak is van saját közösségi oldala, amin hasznos információkat osztunk meg. Néhány kismamánk baba-mama klubot szervezett, ők is a világháló segítségével toborozzák a csatlakozókat.  

A klub egyik ötletgazdája és működtetője Hídvéginé Berente Ágnes, aki két gyermek édesanyja: Gréti 2 éves, Emília 2015. december 24-én jött világra. Hozzájuk térünk be családlátogatásra Andrea védőnővel.
– Mindig rengeteg kérdéssel várom a körzeti védőnőnket. Telefonon is kapok választ, ha „halaszthatatlan” a dolog. Amikor szenteste bevittek szülni, akkor is az elsők között értesítette a férjem – meséli Ágnes. – Megnyugtató, hogy türelemmel, körültekintéssel segít eligazodni a babagondozás feladataiban.      

Egy másik kismama, Bóbisné Dúl Ágnes karácsonykor levélben fejezte ki köszönetét a védőnőknek. Tavaly szeptemberben született kislánya, Bóbis Laura Veronika nevében írta: „Köszönöm szépen, hogy egész évben odafigyeltetek rám. Ti mindig tudjátok, mi kell ahhoz, hogy egészségben fejlődhessek. A rendelőben mosolyogva fogadtok bennünket. Ígérem, igyekszem mindezt viszonozni”. Ágnes hónapok óta segíti egy ikerpár anyatejes táplálását. A tavaly novemberben született fiúknak jól jön a kis Laura etetéséhez fölösleges anyatej.     
 

2005 78

2010 68

2015 71 -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!