Közélet

2016.02.03. 20:51

Ökoiskola címet kapott a Mezgé

212 új iskolával – köztük a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolával – bővült az ökoiskolák száma hazánkban. Az erről szóló oklevelet Sipos Imre és dr. Rácz András helyettes államtitkárok adták át az intézmények képviselőinek a hétvégén.

Vajda Piroska

Az Ökoiskola Címet 2005-ben hozta létre az Oktatási, illetve a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, amelyet 2011-ben az Örökös Ökoiskola Cím követett. Az Ökoiskola és az Örökös Ökoiskola Cím azon nevelési-oktatási intézmények elismerése, melyek intézményi keretek között átgondoltan, rendszerszerűen és a mindennapi gyakorlatban foglalkoznak a fenntarthatóságra neveléssel: a környezeti és egészségneveléssel, a helyi közösségek számára fontos hagyományok ápolásával, a környezettudatos intézmény működtetéssel – tájékoztatta lapunkat Rózsa Pál a félegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola igazgatója. Elmondta, pályázat útján, szigorú szempontrendszernek megfelelve lehetett elnyerni ezt a címet. A Mezgének azonban nem volt nehéz dolga, mert mindig is kiemelt figyelmet fordítottak az egészséges életmód, a környezettudatosság és a fenntarthatóság népszerűsítésére. Évek óta ennek megfelelően működik az iskola – tette hozzá az igazgató. Hangsúlyozta: nem csak az elméleti oktatásban, hanem a gyakorlatban is ennek megfelelően tanítanak. Ugyanakkor közösségi rendezvényeik is ennek jegyben zajlanak. A mezgés napot rendszeresen szemétszedéssel kezdik, az iskolaudvart a gyerekekkel közösen parkosítják, virágokkal szépítik, és minden évben egészségnapot szerveznek. Sőt az iskola a tangazdaságában az ökológiai gazdálkodást hangsúlyozzák.

Rózsa Páltól azt is megtudtuk, az Ökoiskola cím elnyerése nem jár semmilyen plusz előnnyel, ám a cím viselése egyfajta büszkeséget jelent főleg egy mezőgazdasággal foglalkozó iskola számára. A igazgató abban bízik, hogy ezáltal iskolájuk talán még vonzóbb lesz a továbbtanulók előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!