Közélet

2016.01.04. 18:07

Ebéd nélkül maradtak az idősek

Másfél hétig – karácsonytól újévig – szünetelt a házi szociális étkeztetés Fülöpházán – tette szóvá idős olvasónk, aki betegsége miatt nehezen tudja ellátni magát.

Popovics Zsuzsanna

A neve elhallgatását kérő idős asszony telefonon panaszolta, hogy tavaly december 22-én kapott utoljára meleg ételt, és akkor tudta meg, hogy január 4-ig nem is működik majd a község közkonyhája.
– Az óvoda konyháján főznek a faluban élő egyedülálló, idős embereknek. Korábban karácsonykor nem volt ilyen hosszú leállás – mondta a panaszos. – A házi szociális gondozómtól tudtam meg, hogy másfél hétig nem számíthatok a napi egyszeri meleg ételre. Béna az egyik kezem, a lakásban is bottal közlekedem, nehezen tudom ellátni magam. Nem én vagyok az egyetlen, aki számított az ebédre, több sorstársam szintén nehezményezi a konyha leállását. Ráadásul egész hónapra kifizettük az ebéd árát.

Az önkormányzatok alapellátási feladatai közé tartozik a házi szociális étkeztetés biztosítása. Megkérdeztük Fülőpháza polgármesterét, miért szünetelt a faluban ez az alapszolgáltatás. Balogh József megkeresésünkre elmondta: tudomása szerint, aki megrendeli az ebédet, annak meg is főzik az óvodában működő közkonyhán, az étel kiszállítását pedig a kerekegyházi Humán Szolgáltató Központ munkatársai végzik, a kistérségi Szociális Feladatellátó Társulás keretében.

A fülöpházi óvoda élelmezési adminisztrátora megkeresésünkre elmondta: sem az önkormányzathoz, sem a konyhához nem érkezett megkeresés az idősektől arra vonatkozóan, hogy a két ünnep között igénylik a szociális étkeztetést.
– A településen 47 idős embernek főzünk az óvoda konyháján egész évben. Az óvodai nyári szünet idején is működik a konyha, a karácsony és az újév közötti néhány nap az, amikor pihennek a konyhai alkalmazottak – nyilatkozta lapunknak Fazekas Sándorné. – Az nem igaz, hogy az idősek előre kifizették decemberre az étkeztetést, mivel utólag történik az elszámolás, attól függően, hogy hány nap vették igénybe a szolgáltatást. Az összesítést minden hónap elején végezzük, az önkormányzatnál ez alapján történik a számlázás.

Fülöpházán a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és a házi szociális gondozást a kerekegyházi Humán Szolgáltató Központ végzi. Vezetőjét kérdeztük, hogy az illetékességi területükön miként oldották meg a házi szociális étkeztetést a két ünnep között. Szabó Mariann megkeresésünkre elmondta: Kunbaracson és Kerekegyházán évközben 160-170 idős embernek főznek napi meleg ebédet. December közepén felmérték, hogy hányan tartanak igényt a szolgáltatásra a karácsonyi ünnepek idején. Az ellátottak kétharmada nem mondta le a házi étkeztetést, így Kerekegyházán a munkaszüneti ünnepnapokat kivéve folyamatosan üzemelt a közkonyha.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!