Közélet

2015.12.21. 17:55

Te is lehetsz Herman Ottó!

Herman Ottónak az utolsó magyar polihisztornak állít emléket az tizenkét állomásból álló tanösvény, amit a napokban adtak át Petőfiszálláson. Az ösvényt végigjárva a gyerekek nem csak a madarak atyjának életét, hanem a hazánkban honos madarakat is megismerhetik.

Vajda Piroska

A Faluház parkjában létesített Herman Ottó Tanösvény Meizl Ferenc a félegyházi Madárbarát Klub vezetőjének kezdeményezésére jött létre. A megszállott környezetvédő félegyháziként is petőfiszállásinak érzi magát, hiszen sokáig volt a helyi iskola igazgatója.

– Öt éve kezdeményeztem és kértem a polgármestert, hogy az önkormányzat csatlakozzon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát Kert programjához. Kezdeményezésemet azzal indokoltam, hogy ez előnyös a falu minden lakójának, ösztönzi a tanulók természetszeretetét és segíti pályairányultságuk kialakulását. Ugyanakkor növeli a mezőgazdasági terményeket előállító kisvállalkozások termékeinek értékét is. A madarak ugyanis kiváló partnerek a biotermelésben – mondta a tanösvény ünnepélyes átadását Meizl Ferenc, akinek kezdeményezését egyhangúlag támogatta a helyi képviselő-testület. Azóta az óvoda, az iskola, de talán az egész község összefogásával, illetve a Magyar Madártani Egyesület támogatásával mintegy száz különféle madárodút és madárkápolnát készítettek a petőfiszállásiak, akik évek óta gondosan etetik és itatják a madarakat.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A Herman Ottó Tanösvény Meizl Ferenc a félegyházi Madárbarát Klub vezetőjének kezdeményezésére jött létre
[/caption]

– Herman Ottó születésének 180. évfordulóján elmondhatom, hogy maximálisan megvalósul a madarak atyjának 1906-ban megfogalmazott vágya, mert a Madarak és Fák napján a petőfiszállási gyerekek kirándulnak, vetélkednek és gondozzák a madarakat – hangsúlyozta az egykori iskolaigazgató, aki hisz abban, hogy a petőfiszállási gyerekek között is vannak Herman Ottóhoz hasonló tehetségek.

Jelentősen csökken a mérgező permetezés

Meizl Ferenc az átadáson számokkal is alátámasztotta a kezdeményezés eredményességét. Mint mondta, amikor egy széncinege pár egy fészekalja fiókát felnevel, közben több tízezer káros rovart pusztít el. Így Petőfiszálláson a jelenleg már kihelyezett közel száz odúban évi több száz szaporulatot számolva több mint 5 millió rovartól és lepkehernyótól szabadítják meg a gyümölcsösöket. Ezáltal jelentősen csökken a mérgező permetezés. Ugyanakkor azt is elmondta, folyamatban van a Madárbarát község cím elnyerése is, amihez jelentősen hozzájárul a helyi Nagycsaládosok Egyesületének akciója, melynek keretében néhány éve közel ezer fát ültettek el a Faluház parkjában.

 

Vajda Piroska A Herman Ottó Tanösvény Meizl Ferenc a félegyházi Madárbarát Klub vezetőjének kezdeményezésére jött létre -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!