Közélet

2015.10.13. 10:39

Erzsike néni saját kezűleg készítette el kelengyéjét

Gyermekei, hat unokája és egy dédunokája körében ünnepelte a hétvégén 90. születésnapját Besze Istvánné.

Vajda Piroska

Erzsike nénit a jeles évfordulón Balla László alpolgármester és Gyenes Attila a körzet önkormányzati képviselője is felköszöntötte.
Erzsike néni – bár küzdelmes és nehéz élete volt – igazán örül annak, hogy ilyen hosszú időt élhet meg – mondta köszöntése alkalmával. Rövid visszaemlékezéséből megtudtuk, hogy tanyán nevelkedett két fiútestvérével együtt. Elemi tanulmányait kitűnővel végezte. Szeretett volna tovább tanulni, de édesapja kérésére otthon marad és a családi gazdaságban dolgozott.

Azt is elmesélte, hogy érzelmileg és fizikailag is nehéz gyerekkora volt, bár nem adták cselédnek, de otthon is nagyon kemény munkát kellett végeznie. Főként kukoricát, búzát és napraforgót termeltek, amit a vetéstől az aratásig kézzel műveltek. Otthoni teendői mellett napszámba járt és a szövetkezetben is dolgozott. Azt is elmondta, magának kereste meg az új ruhára és cipőre valót. Erzsike néni még azok közé az asszonyok közé tartozik, akik értettek a len megmunkálásához, a fonálkészítéshez. Sokszor dolgozott rokkán, sőt saját stafírungját is kézzel készítette el. Gyapjúból, kesztyűt, zoknit, sálat, és pulóvert kötött.

1955-ben ment férjhez, egy lányuk és egy fiuk született. Házasságkötésük után a szülei beköltöztek a városba, Erzsike nénire és férjére bízva a tanyát. Férje korán meghalt, ezután nem sokkal Erzsike néni is beköltözött a városba gyerekekkel. Nyugdíjazása után kiskertjében megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket, virágokat árulta a piacon, ám lábai már nem bírták a nehéz fizikai munkát, ezért felhagyott a kertészkedéssel. Gyermekei szeretettel és törődéssel veszik körbe, minden nap látogatják és próbálják enyhíteni az időskorral járó nehézségeket.

 

Ezek is érdekelhetik