Közélet

2015.04.15. 11:52

Sokan köszöntötték a hetvenéves Probojáczné Túri Évát

Hetvenedik születésnapja alkalmából két meglepetés köszöntésben részesült Probojáczné Túri Éva. A kecskeméti sportéletben aktív szerepet vállaló egykori kosarast régi csapattársai és nyugdíjas tornászai is megajándékozták.

Sebestyén Hajnalka

Probojáczné a napi rutin szerint tegnap reggel időben érkezett meg az árpádvárosi Dojo terembe, ahol ötödik éve társaival közösen tartja a nyugdíjas torna órákat. A jelenléti ív kitöltése teljesen elterelte a figyelmét, így nagy meglepetés érte, amikor kolléganői, tornászai és a Dojo tulajdonosa, Király József virággal és tűzijátékkal díszített tortával köszöntötte fel.

– Nagyon boldog és meghatódott voltam. 70 év nem nagy dolog, egyszerűen csak meg kell élni! – mesélte boldogan az ünnepelt. – Ráadásul ez már a második meglepetés „partim” volt, hiszen egykori kosaras társaim szintén a napokban köszöntöttek fel. Egy ürügy kapcsán a református konviktusba „csalt” a férjem, aki természetesen be volt avatva, majd egyszer csak minden Cs. Cs. Cs. kosaras társam ott állt előttem és elénekelték a Boldog születésnapot! A Csinos családanyák csapatával heti rendszerességgel találkozunk, edzünk és év közben néhányszor bulizunk is. Egykoron Csinos csajok csapataként kezdtük, majd családanyák lettünk, ma pedig már nagymamák vagyunk, de a kosárlabda szeretete örök!
Probojáczné Túri Éva sportos múltja hosszú évtizedekre tekint vissza. 14 évesen kezdett el kosárlabdázni, 18 évesen ifi válogatott lett, majd az utánpótlást erősítette. Felkerült a nagyválogatottba, 42-szeres válogatott játékos volt. Két Európa Bajnokságon járt, emellett a nemzeti színekben játszott világ számos pontján, Szicíliától Koreáig.

Probojáczné nevéhez fűződik a Kecskeméten nagy sikerrel zajló nyugdíjas torna. – Öt évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy szervezzünk nyugdíjasoknak tornát. Heti két nap, 1-1 órával indultunk, de olyan gyorsan népszerűek lettünk, hogy bővíteni kellett az órák számát. Ma már hétfőtől csütörtökig minden nap négy órát tartunk a Dojoban, és egy kolleganő a Jász utcán két nap fogadja az érdeklődő környéken élőket. Célunk, hogy minden izomcsoportot megmozgassunk. Vannak külön csipő- és gerinctornáink, illetve csontritkulást megelőző tornáink. Egy nagyon jó óraadó tanár csapat jött össze, munkámat segíti Bodóczkyné Ági, Marincsákné Juli, Némethné Ági és Mikó Zsuzsa – részletezte.

Ezek is érdekelhetik