Közélet

2015.04.12. 13:53

Kertészeti termesztés közfoglalkoztatással

Virágos Csemő lakói nem csak szépítkeznek sokszínű dísznövényekkel, de újabban többen keresik ott a megélhetés útját a kertészkedéssel.

Miklay Jenő

A községi önkormányzat közel 15 millió forint központi támogatáshoz jutott nemrégen újszerű közfoglalkoztatás alapításához. A teljes mértékben támogatott, önerőt nem igénylő pályázatuk gyógynövények termesztéséről szól. A levendulának és körömvirágnak három, egyenként körülbelül ezer négyzetméteres önkormányzati ingatlanon teremtették meg a kertészeti feltételeket. Kiegészítésül póré- és fokhagymának is bevontak még egy telket. Ily módon egyszerre dísz- és konyhakerti munkában alkalmazhatnak egy éven át 10 személyt, akik aktív korúak, de jelenleg nincs jövedelemszerző állásuk. Munkájukat szakember, Fekete Evelin irányítja.

– Csemő földjének tulajdonságait figyelembe véve választottuk ki a növényeket, amelyek termesztése sikeres lehet a laza, sovány homokon. A kertekben foglalkoztatott embereket szeretnénk majd a jövő esztendőre vetőmagokkal ellátni, hogy majd a kertészeti gyakorlat birtokában önmaguk is hozzá láthassanak otthon az önellátó, illetve piacos növénytermesztéshez. Úgy gondolom, ha  összefognak másokkal  a kertészeti termesztésben, arra alapozva néhány év múlva egy szociális szövetkezet létrehozásának is értelme lehet. Hiszek abban, hogy az ilyen mezőgazdasági tevékenység megszervezésével nyithatunk távlatokat többek számára a helyben megélhetés tekintetében. Földjeink termőképessége gyenge, az éghajlati változások pedig nem kedveznek nekünk, az alkalmas kultúrnövényekkel kell alkalmazkodnunk a természeti adottságokhoz – foglalta össze az új foglakoztatás lényegét dr. Lakos Roland polgármester.

A kertekben márciusban hozzá is láttak a talaj műveléséhez. Fekete Evelin elmondta: a Homok utcai telken közel 1500 francia és angol szabad gyökerű tihanyi levendulapalántát ültettek. Április első hetében pedig Forgács Béláné kakukkfű töveket ajándékozott az önkormányzati kertészetnek, gyarapítva a gyógynövény gyűjteményt. Szűcs Attila, Molnár János, Turcsány István szintén elősegíti a gazdálkodást. A leendő kertészek a mielőbbi felmelegedést várják, hogy hozzá láthassanak a póréhagyma vetéséhez és a fokhagyma gerezdek duggatásához. Az idő alatt pedig a termények értékesítésének piacát is szervezik az önkormányzatnál.

Ezek is érdekelhetik