Közélet

2014.09.10. 17:06

Tanácskoztak a gyógyszerészek

Az önkormányzatok és gyógyszertárak, gyógyszerészek közötti kapcsolat erősítése, az esetleges problémák feltárása a célja annak a fórumsorozatnak, amelynek első állomása kedden Kecskemét volt.

Hraskó István

A városházán tartott megbeszélésen részt vett dr. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár is, aki kijelentette: a Magyar Gyógyszerész Kamara és a kormányzat között rendkívül kiegyensúlyozott a viszony, noha ő emlékszik még olyan időszakra, amikor a patikusokat kihagyták az őket érintő döntésekből. Zombor hozzátette: a kormány egyértelműsítette, hogy a gyógyszertár üzemeltetéséhez gyógyszerészre van szükség, hiszen jogszabály szerint a többségi tulajdonosnak patikusnak kell lennie. Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy éves szinten megközelítik a 9 milliárd forintot a gyógyszerészek számára elérhető támogatások, illetve felhívta a figyelmet, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban, a területfejlesztési operatív program keretében helyben születnek majd döntések a pályázatokról, és a gyógyszertáraknak is lehetőségük nyílik majd felújításokra, nyílászárócserékre.

Dr. Hankó Zoltán, a kamara elnöke szerint a fórumsorozat felszínre hozhatja a jövőbeli teendőket.
– A liberalizáció utáni modell kiépítésével eljutottunk egy olyan pontra, ahol már nemcsak a saját gondjainkkal kell foglalkoznunk, hanem a gyógyszerészek társadalmi szerepvállalásához kapcsolódó kérdésekkel – vélte az elnök. Mint mondta, a kamara egyrészt szakmai, érdekvédelmi és önkormányzati szervezetként működik, de emellett hídszerepet kell betöltenie a közigazgatás és a szakma gyakorlói között.

– Az a tapasztalatom, hogy a helyben megjelenő problémák – legyen szó akár ügyeletről, készenlétről, nyitva tartásról, patikaáthelyezéséről, bérleti díjról – az esetek döntő többségében vagy az országos politika irányítóinál vagy a kamaránál landolnak. Ez véleményem szerint nem egy jó módszer, ennél sokkal jobb megoldás lenne, ha a helyi problémákat helyben tudnák megoldani – mondta Hankó Zoltán.

Dr. Vancsura István – aki gyógyszerész és egyben Tiszaalpár polgármestere is – a legsürgetőbb problémának ügyeletet nevezte, mert különben egy kistelepülésen a lakosság könnyen gyógyszer nélkül maradhat. Vancsura szerint megoldás lehetne, ha az ügyeletet vagy az állam, vagy részben az önkormányzatok finanszíroznák.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Gyógyszerészek gyűltek össze kedden a kecskeméti városháza dísztermében
[/caption]

Kiderült, hogy például Jánoshalmán már most szoros az együttműködés az önkormányzat és az egyik gyógyszertár között: a rászorulók segélyként gyógyszertámogatást kapnak, az utalványt pedig a patikában válthatják be.

Ezek is érdekelhetik