Közélet

2014.07.30. 18:25

Építőtábor útilapu módra

Külföldi önkéntesek és a kecskeméti gyermekfaluban nevelkedő fiatalok dolgoznak együtt Helvécián. A nap végén együtt értékelnek, pihennek, szórakoznak.

Popovics Zsuzsanna

Az Útilapu Hálózat szervezett kéthetes önkéntes tábort külföldi fiataloknak a kecskeméti SOS Gyermekfalu bevonásával. Nem újkeletű az együttműködés a Útilapu és a honi gyermekvédelmi intézmények között, az elmúlt években számos lakásotthonban dolgoztak önkénteseik.
Helvécián egy hamarosan megnyíló új lakásotthon csinosításán serénykednek a külföldi önkéntesek és a kecskeméti gyermekfalu fiataljai. Második hete dolgoznak együtt. Meglátszik az eredménye: a ház elől eltűnt az építkezési törmelék, a kerítés tövében virágok nyílnak, az udvarban is lett kiskert, készül a medence. 

Az Útilapu Hálózat egy 90 éves nemzetközi szervezet (Service Civil International) magyarországi partnerszervezete. Az Útilaput 1993-ban alapította egy csapat lelkes fiatal, akik maguk is részt vettek egy külföldi táborban és úgy gondolták, ezt a lehetőséget megismertetik Magyarországon is. Az Útilapu az alföldi régióban is régóta aktív, Ágasegyházán idén hetedjére szervezett nemzetközi önkéntes tábort.
– A kecskeméti gyerekvédelmi szakemberekkel is volt kapcsolatunk, így jött az ötlet, hogy idén nyáron a helyi gyermekfalu egy új lakásotthonánál segítsenek önkénteseink  – mondja Meggyesfalvi Boglárka, a tábor egyik vezetője. – A 18 külföldi fiatal között van két afgán menekült, akik a Fóti Gyerekvárosból tartanak velünk egy integrációs program keretében. A többiek is 18 éven felüli nemzetközi önkéntesek, főleg Európából. Van cseh, horvát, szerb, bolgár, spanyol és portugál résztvevő, a közös nyelvünk az angol.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Meglátszik az eredménye: a ház elől eltűnt az építkezési törmelék, a kerítés tövében virágok nyílnak, az udvarban is lett kiskert, készül a medence.
[/caption]


Az Útilapu táboroknak az is célja, hogy a helyi fiatalok megismerkedjenek külföldi kortársaikkal, velük együtt tevékenykedjenek, közben gyakorolják angol, spanyol, egyéb nyelvtudásukat, illetve szokják meg, hogy a közös munka folyamán milyen fontos a fegyelem, a pontos megjelenés, az egymásra figyelés.

A helvéciai lakásotthon szeptember 15-én nyitja kapuit, a kecskeméti SOS Gyerekfaluból költöznek bele fiatalok nevelőikkel. – Szenzációsan jó dolog, amit az útilapusok csinálnak. Egy-egy ilyen tábor lényege, hogy a nemzetközi csapatok segítenek munkára nevelni a gyerekeinket. Dupla haszon, mert egyrészt jó példával szolgálnak az önkéntesek, másrészt a mi fiataljaink is megtapasztalják, milyen jó dolog összefogni, és valódi értéket teremteni – mondta el Illésné Áncsán Aranka, a kecskeméti SOS Gyerekfalu lakásotthonainak szakmai vezetője. 

– Lécfalvi Sára kolléganőmmel semmilyen fegyelmezési gondunk nincs – avat a tábori mindennapokba Meggyesfalvi Boglárka. – A kecskeméti nevelők maguk mondják, hogy új arcukat ismerték meg neveltjeiknek, akik teljesen odaadják magukat, nagyon szorgalmasan, motiváltan végzik a rájuk bízott feladatokat. Az első héten még gyakran futkostak hozzánk, hogy tolmácsoljunk. Most már mutogatva, porba rajzolva, mimikával megértetik magukat a többiekkel, és ettől még lelkesebbek. Az önkéntesekkel az SOS Faluban élünk, ahol esténként értékeljük az eltelt napot. Az utóbbi három napban a kecskeméti gyerekek is csatlakoztak, és angolul hozzászólnak az elhangzottakhoz, megosztják velünk az aznapi élményeiket, tapasztalásaikat. Törekszünk arra, hogy a rendszeres „nemzetközi esteken” a gyerekek megtapasztalják a multikulturális közeget a nyelveken keresztül is. Szabadidős programként voltunk közösen lovagolni, sárkányhajózni, kirándultunk Tihanyba, tartottunk sportnapot.

A nemzetközi önkéntesek saját tagszervezetükben képzést kapnak a tábori szabályokról, az elvárt viselkedési formákról. Az SCI minden tagszervezete szervez táborokat saját országában, illetve küld önkénteseket a világba. Ők az útiköltségért, szállásért, ellátásért munkaerejüket, szellemi képességeiket „adják” cserébe. Akit érdekel a nemzetközi önkéntesség, az utilapu.hu honlapon, illetve a facebook.com/utilapu oldalon tájékozódhatnak az aktuális lehetőségek iránt. Ezen kívül van egy nagy táboradatbázis (workcamps.info), amelyben a nemzetközi hálózat feltünteti az évi ezer táborát, köztük a Magyarországon meghirdetett táborokat is. Életkori megkötés nincs, volt rá példa, hogy Hollandiából egy 80 éves nyugdíjas bácsi vett részt a magyarországi Útilapu táborban. Nem csak egyéni jelentkezőket várnak, az idei ágasegyházi táborban két külföldi család is részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!