Közélet

2014.06.01. 16:33

Helyet kell hagyni a nagy víznek is

Az árvízi veszélyeztetésről tartottak konferenciát Baján a napokban.

Kubatovics Tamás

Több mint száz aktív és leendő szakembert, önkormányzati vezetőt fogadtak a Bácskai Kultúrpalotában. Egy országos sorozat részeként az árvizek elleni sikeres védekezés új eszközeiről, köztük a szabályozás változtatásáról tanácskoztak az érintettek. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a tavaly árvíz rámutatott, hogy a szintek emelkedésének ütemét nem lehet fejlesztésekkel kompenzálni, azaz helyet kell biztosítani a levonuló víznek. Ehhez szükséges a nagyvízi mederre szabályozást készíteni.

– Első lépcsőként az év végig valamennyi magyarországi folyóra, valamint külön a városokra elkészítjük a mederkezelési tervet, ami rögzíti a mai helyzetet és rámutat a lehetőségekre. Ez 67 tervet jelent, ami lehetőséget teremt arra, hogy a hullámtéri fejlesztések rendezetten történjenek. Nem tiltani akarunk – fogalmazott a főigazgató-helyettes. Hozzátette: a fejlesztések nagyságrendjéről annyi mondható el, hogy egy európai pénzügyi ciklus ideje alatt nem lehet mindent megvalósítani, a következő hét évben 200-250 milliárd forint árvízvédelmi fejlesztéssel számolnak.

– Bajánnál  megfelelő szinten vannak kiépítve a töltések. Térségünkben a nagyvízi mederkezelési tervek kapcsán a töltések közötti területet fogja érinteni a szabályozás, ami akár korlátozásokat is jelenthet. Úgy gondolom, az árvíz levezetésének elsődlegessége nem lehet kérdés, hiszen a Dunán egy évtized alatt három-négy évente 950 centit meghaladó árhullámok érkeznek. Nincs okunk azt hinni, hogy a jövőben nem lesznek ilyenel, ezekre készülni kell – összegzett Telkes Róbert, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!