Közélet

2013.11.05. 18:01

Szerelik a díszkivilágítást

Már szerelik Kecskemét főterén az adventi díszkivilágítást, amely az elmúlt évhez hasonlóan gyertyagyújtástól vízkeresztig (november 30-tól január 6-ig) üzemel majd.

Hraskó István

Nagypál Sándor alpolgármester a Petőfi Népének elmondta: a szerelésben idén is az önkormányzati tulajdonú cégek – így a Bácsvíz Zrt., a Termostar Kft., a Városgazdasági Kft., a Kik-For Kft. és a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ – szakemberei működnek közre. A fényfüzérek kompozíciója is hasonlítani fog az eddigikhez: a volt szovjet emlékmű helyén kialakított tér oszlopain például színes reflektorok lesznek, a Hírös Forrás szökőkút fölé újra „pókhálót” szőnek. Összesen mintegy 5 kilométer füzér, 75 ezer izzóval adja majd a díszkivilágítást.

Sok égősor egyébként tavalyról fenn maradt a fákon, hiszen felesleges költség lenne évről évre leszerelni. Most ezeket is újra bekapcsolják.
Tavaly megírtuk, hogy az önkormányzat szeretné a Rákóczi utat is fényfüzérekkel díszíteni. Nagypál Sándor elmondta: ez eldöntött kérdés, meg fog valósulni az elképzelés, csak az időpontja kérdéses.

Függ attól is, hogy el lehet-e idén kezdeni a lámpatestek cseréjének közel 1 milliárdos projektjét. Ha igen, akkor már ebben az évben ünnepi fényár lehet a Rákóczi úton, más esetben viszont jövő adventig várni kell erre. Az alpolgármester kijelentette: a felújított Rákóczi útra olyan látványelemeket hoznának, amelyek eddig még nem voltak Kecskeméten.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Legkésőbb jövőre a Rákóczi úton is lesznek fényfüzérek
[/caption]

A kivitelezés várhatóan idén is 3,6 millió forintba kerül, az összeg magában foglalja a munkálatokhoz használt emelőkosaras járművek bérlését, a szükséges szerelési anyagok, alkatrészek árát. Tavaly a város 4 millió forintért új LED-es fényfüzéreket vásárolt, mert ezzel számításaik szerint sokkal kisebb energiafogyasztás után kell fizetni, mint a hagyományos izzószálas égősorok esetében. A becsült villamos energiaköltség várhatóan 1 millió forint alá csökken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!