Közélet

2013.11.06. 20:21

Madárparadicsom lehet újra

Az egykor igazi madárparadicsomnak számító gátéri Fehér-tó sós vize mára édesedésnek indult, különleges madárvilága pedig megfogyatkozott.

Vajda Piroska

Mindez a változó éghajlati viszonyok mellett az ésszerűtlen csatornázás következménye, amit a Kiskunság több pontján igyekeznek felszámolni a természetvédelmi szakemberek. A Gátéri Fehér-tó újjáélesztésének tervei már elkészültek – tudtuk meg Vajda Zoltántól, a Kiskunsági Nemzeti Park fejlesztési osztályvezetőjétől. Mint mondta, ha a tervek megvalósulnak, akkor újra gyarapodhatnak az ott élő védett és fokozottan védett madárfajok, mint például a széki lilék, gulipánok, vagy a gólyatöcsök. Hangsúlyozta, ez utóbbi például Közép-Európában egyedül hazánkban fészkel rendszeresen.

A szakember azt is elmondta, a nagy kiterjedésű szikes tavak tőlünk nyugatabbra már eltűntek, ezért a Kiskunsági szikes tó láncolat Európai mércével mérve is kiemelkedő természeti érték. Ám, a tó természetes mozgását, sósságát, emelkedését, apadását, szél miatti kilengését napjainkban a beépített csatornák akadályozzák.

A tervek szerint a mederben lévő csatorna szakaszokat épp ezért átalakítják. Ezzel párhuzamosan az elkerülő csatornát – amely a Gátér-Fehértói átkötő csatorna – kiszélesítik, hogy a Félegyháza felől érkező tisztított szennyezett vizet maradéktalanul elvezethessék a Csukás-érbe. A város tisztított szennyvize ugyanis nagyon sok nitrogént és foszfort tartalmaz, ami jelenleg bekerült a Fehér-tó medrébe. Ennek hatására viszont sűrűn benőtte a tavat a növényzet, elvesztette jellegzetességét. A szelvénybővítéssel viszont megelőzhető, hogy nagy szervesanyag tartalmú szennyvíz a Fehér-tó medrébe kerüljön. A tervezett beruházás három település – Gátér, Pálmonostora és Tömörkény – közigazgatási határát érinti, de nem veszélyezteti a környékén található szántókat, ingatlanokat.

A Kiskunsági Nemzeti Park a vízrendezési tervek elkészítésére 32 millió forintot nyert pályázaton. Újabb pályázatot adtak be annak megvalósítására. A Fehér-tó rehabilitációja ugyanis mintegy 400 millió forintba kerül. Sikeres pályázat esetén jövő nyáron kezdődhetnek a munkálatok és 2015 nyaráig be is fejeződnek – tette hozzá Vajda Zoltán.

 

Mosásra használták a sziksót

A helyeik közül sokan, többek között a Fehér-tó gátőre is emlékszik még arra amikor télen a olyan nagy a volt Fehér-tó, hogy korcsolyával mentek iskolába, nyáron pedig az asszonyok söpörték a mosásra használt sziksót a tó kiszáradt mederében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!