Közélet

2013.06.25. 15:47

A Dunánál nem lesz tározó

Az állami fő védvonalaknál a visszabontás 63,4 százalékon áll, az elöntött területek 88 százalékán már fertőtlenítettek, az 1570 kitelepített közül 1372 már visszatérhetett otthonába.

Kubatovics Tamás

Az állami fő védvonalaknál a visszabontás 63,4 százalékon áll, az elöntött területek 88 százalékán már fertőtlenítettek, az 1570 kitelepített közül 1372 már visszatérhetett otthonába. Ezt jelentette be tegnap Baján Bakondi György, katasztrófavédelmi főigazgató.

A helyreállítási miniszterelnöki megbízott a Petőfi-szigeten hangsúlyozta:  a sziget a sikeres védekezés egyik szimbóluma. Itt kellett a legnagyobb erőfeszítést tenni a társadalmi összefogás, a szervezettség és a szakértelem tekintetében. – Összegezzük a települések tapasztalatait, zajlik egy komoly vízügyi és jogi szakmai felmérés, hogy előre mozdítsuk az árvízvédelem ügyét. Komolyan foglalkozzunk azzal a vízgazdálkodási rendszerrel, ami víztározók kiépítését jelenti. A Dunán ilyenek nem jöhetnek számításba – fogalmazott a tábornok.

A biztosítók adatai szerint lakásbiztosításra 1447, vagyonbiztosításra 110 bejelentés érkezett, kárként 424,8 millió, illetve 147,9 millió forint összegben, a társaságok 50,5, valamint 3,6 millió forintot fizettek ki.
– A megye egyik régi problémája oldódhat meg majd a víztározók építésével – reagált dr. Kerényi János kormánymegbízott, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke. Majd elmondta: Solton  65, Baján 60 százalékos a visszabontás, a Petőfi-szigeti védmű jelentős része meg fog maradni, a megyében csaknem teljesen végeztek a fertőtlenítéssel. Zsigó Róbert polgármester közölte, hogy amíg a Nagy-Pandúr szigetre, illetve a Dunafürdőre nem tudnak visszaköltözni a kitelepítettek addig az önkormányzat szállást és ellátást biztosít számukra.

Közben az előrejelzés szerint az érkező árhullám miatt ismét vízbe kerül Dunafürdő egy része, mert a jövő hét elejére 730 centiméter körüli vízállás várható Bajánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!