Közélet

2012.06.28. 14:59

A Juhar utcából menni kell

A kecskeméti közgyűlés döntése értelmében a Mikszáth körúti intézményben fognak gondoskodni arról a 15 fogyatékos fiatalról, akik eddig az Integrált Közoktatási Intézmény kecskeméti, Juhar utcai tagintézményében voltak elhelyezve.

Hraskó István

A kérdés azért vált aktuálissá, mert a Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) felülvizsgálta a megyétől átvett intézmények működését, és megállapította: a Juhar utcai tagintézmény nem közoktatási és nem gyermekvédelmi tevékenységeket is végez. Ilyen például a fogyatékosok nappali ellátása, amely a helyi önkormányzat kötelező ellátási feladatai közé tartozik.

A MIK jelezte az önkormányzatnak: a fogyatékosok foglalkoztatását és nappali elhelyezését a következő tanév kezdetétől már nem tudják megoldani, ezért meg kívánják szüntetni. Ezt a lépést az is sürgeti, hogy az intézmény épületét jelentős átalakítások miatt be kell zárniuk. A MIK mindezek miatt kérte a várostól, hogy a náluk lévő 15 fogyatékos fiatalt a saját ellátási rendszerében helyezze el.

Az önkormányzat megvizsgálta, hogy az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának Ipoly utcai telephelyén megoldható-e a fogyatékos gyerekekről való gondoskodás. Kiderült, hogy nem, mert a 25 férőhelyes napközi otthon teljes kihasználtsággal működik, még a várakozók felvétele sem megoldható. A létszám növeléséhez újabb csoportszobát kellene az Ipoly utcán kialakítani, ehhez viszont az épület bővítésére lenne szükség.

A Humán-Rehab Egyesület által a Mikszáth körúton működtetett, 40 férőhelyes fogyatékosok nappali intézménye ugyanakkor tudja fogadni az eddig a Juhar utcán ellátott fiatalokat. A közgyűlés egyhangúan megszavazta: együttműködési megállapodást köt a város az egyesülettel, egyúttal a feladathoz az önkormányzat ebben az évben 2,1 millió forinttal járul hozzá.

Ezek is érdekelhetik