Közélet

2012.04.05. 17:05

Rókák tizedelik a tyúkokat

Tyúkvadászó rókák keserítik a háztáji baromfit tartók életét a megyeszékhelyi Petőfivárosban. Belterületen legfeljebb engedéllyel vadászhatók, a befogásra alkalmas rókacsapda pedig ritkák hatásos.

Popovics Zsuzsanna

A törvény nem ismeri a rókakárt, így akinek tyúkjait, kacsáit megölik a városi létre szakosodott rókafiak, annak csak a dühöngés marad.  
– Múlt péntekre virradóra hét tyúkomat találtam reggelre megfojtva az udvarunkon, a nyolcadikat magával hurcolta egy róka – panaszolta egy petőfivárosi lakó. – A szomszédom nemrég ugyanígy járt, de nálam sem ez az első alkalom, tavaly is több tyúkom, kacsám bánta a rókajárást. Gyanítjuk, hogy a közeli vízműdomb körüli bekerített, erdős területen van odúja az éjszaka garázdálkodó rókáknak. Nem lehetne valamit tenni ellenük?
Tavaly ilyenkor a Talfáján lévő tanyák gazdái jártak hasonló cipőben. Akkor megtudtuk: ilyen esetekben legjobb jelezni a problémát az adott területen gazdálkodó vadásztársaságnál, hogy célzott hajtással, kotorékozással véget vessenek a rókák uralmának. Ez esetben a Kecskeméti Petőfi Vadásztársaság az illetékes, Biczók László elnök így reagált: - A kecskeméti Petőfiváros belterületi kertvárosi övezet, ahol tilos lőfegyvert használni. A vízműkert nagyobb, látogatók és horgászok által használt része az önkormányzathoz tartozik, egy kisebb, szintén bekerített védett része pedig a Bácsvíz Zrt. kezelésében van. Mindkét területre csak az illetékesek engedélyével léphetnének vadászaink, de mivel belterületről van szó, lőfegyver használata ott sem engedélyezett. Kotorékozással, csapdaállításal meg lehetne próbálkozni.

A rókák befogására szabvány ládacsapda alkalmazható, ami vasból készül, súlya 60-70 kilogramm. Hatékonyságáról annyit, hogy száz kihelyezett éjszaka után 1-2 róka elfogása már kifejezetten jó eredménynek számít. Az előírások szerint a felállított csapdát naponta ellenőriznie kell egy hivatásos vadásznak. Ráadásul nem ritka, hogy a ketrecet néhány napon belül eltüntetik a fémtolvajok.

Olvasónk panaszát továbbítottuk a megyei kormányhivatal Állategészségügyi Igazgatóságához, ahol közérdekű bejelentésként rögzítették. Szenek Zoltán, az igazgatóság halászati és vadászati osztályának vezetője elmondta: a vadászati törvény módot ad arra, hogy rendőrhatósági engedéllyel a belterületi erdős részeken is lehessen lőfegyvert használni. – Amennyiben a vadászatra jogosult ilyen kéréssel fordul hozzánk, segítségükre leszünk – tette hozzá az osztályvezető.–- Ugyanakkor a jógazda gondossága is szükséges ahhoz, hogy az udvarokon tartott baromfi ne váljon rókaprédává. Bekerített helyre, éjszakára zárható ólba nehezebben jut be a ragadozó.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nincsenek biztonságban a tyúkok a Petőfivárosban
[/caption]

A Bácsvíz Zrt. területein lévő vadállománnyal Kozma Károly környezetvédelmi vezető foglalkozik. Mint elmondta, nem ismeretlen előttük a probléma, kezelésével egy korábbi bejelentés alapján már tavaly is foglalkozott a társaság. – Több intézkedést is tettünk, bár úgy gondoljuk, hogy a terület nem fertőzöttebb az átlagosnál: csapdákat állítottunk fel, tudomásom szerint 2-3 állatot sikerült is befogni. Idei fogásról egyelőre nem tudok, de ami rajtunk múlik és amit a jogszabályok megengednek, megtesszük. Emellett ősszel végigjártuk a vízműkert Petőfivároshoz közeli védett területének kerítését, és ahol szükségét láttuk, ott javítottuk, megerősítettük, ezzel is gátolva az állatok mozgását.

Kilőtt rókák száma Bács-Kiskun megyében

Év rókák száma

2006 4540

2007 5698

2008 5757

2009 6699

2010 5554

Popovics Zsuzsanna Kilőtt rókák száma Bács-Kiskun megyében Év rókák száma

2006 4540

2007 5698

2008 5757

2009 6699

2010 5554

incsenek biztonságban a tyúkok a Petőfivárosban -->

Ezek is érdekelhetik