Közélet

2012.03.21. 15:06

Műemlékekre nem fújunk

Gördeszkájára pattanva oldotta a falfirkálásról szóló vita feszültségét a rédicsi plébános, Lendvai Zoltán Kecskeméten.

Rákász Judit

Megoldaná a graffiti problémáját, ha Kecskemét központjában kijelölnének egy olyan falfelületet, ahol szabad lenne a pálya a graffitisek számára? - Többek között erre keresték a választ a Kecskeméti Ifjúsági Kerekasztal és az ifjúsági otthon közös rendezvényének meghívott vendégei: Öveges László, a hírös város főépítésze, Rupaszov Dani ismert graffitis és Lendvai Zoltán rédicsi plébános.

- A falfirkálással sok szempontból ugyanaz a helyzet, mint a gördeszákázással. Rédicsen például minél inkább tiltották, annál több fiatal akarta kipróbálni - mesélte saját tapasztalatait Lendvai Zoltán. - Amikor tiltás helyett teret adtunk neki a fiatalok szívesen mentek oda. A graffitisekkel is meg lehetne próbálni ugyanezt.

- A jó kezdeményezéseket lelkesen támogatjuk, azonban más települések ez irányú tapasztalatai nem egyértelműen pozitívak - reagált a felvetésre Öveges László. A főépítész szerint a vandalizmust és művészetet elválasztó határ szakadéknyi, hiszen mesterkéz által alkotott épületre, szoborra, emlékműre firkálni barbár dolog, amely elvesz az azt létrehozó gondolatból és teremtő energiából. Ugyanakkor ingerszegény felületeken, megfelelő igényességgel új világot teremthet, s mint ilyen, művészi színvonalra emelkedhet a graffiti.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lendvai Zoltán, a „gördeszkás pap” Kecskeméten
[/caption]

Rupaszov Dani saját bevallása szerint soha sem "illegálozik", templomokra, műemlékekre nem fúj, de a kijelölt falhoz nem fűzne túlzott reményeket.
- Sok graffitisnek fontos, hogy dolgozzon az adrenalin... - tette hozzá Dani. - A műfaj lényege, hogy sokan lássák. Ha a város szélén lenne a fal, az biztos nem jönne be. Fontos a hely is: 100 méteres falon 3-4-en férünk el. De azért egy próbát megérne.

Rákász Judit Lendvai Zoltán, a „gördeszkás pap” Kecskeméten -->

Ezek is érdekelhetik