Közélet

2012.02.02. 20:26

Melyik az egészségesebb: olaj, vaj, vagy pálmazsír?

Olvasónk gondja, hogy ellentmondásos dolgokat olvas, hall a sütéshez-főzéshez használt zsiradékok tekintetében. Magas koleszterinszintje miatt évek óta nem használ sertészsírt, helyette olajjal főz – írja levelében.

P. Zs.

Szomszédasszonya ellenben állítja: az olajat tilos hevíteni, abban ne süssön, mert csak árt vele. A lánya szerint a margarin merő műanyag, ezért az unokáinak kizárólag vajjal süt süteményt. A menye iskolai menzán dolgozik, tőle azt hallja, hogy a konyhán kifejezetten kerülniük kell a vaj alkalmazását, mivel „túl zsíros” a gyerekek szervezetének. A pálmazsír a címkéje szerint egészséges növényi zsiradék. Most kinek van igaza? – kérdezi a kecskeméti háziasszony. 

– Szakmai körökben is nagyon sok vita van arról, hogy mi egészségesebb: a vaj vagy a margarin – válaszol Tibay Rózsa kecskeméti dietetikus. 

– A margarinok közül jómagam a megbízhatóbb, régről ismert márkákat ajánlom használatra. Mára a gyártási technológia elég sokat változott, így a növényi olajok hidrogénezésekor kevesebb káros anyag keletkezik. A vajra a szervezetnek kis mennyiségben szüksége van, ezért ajánlott a margarint váltogatni a vajjal, még egy koleszterincsökkentő étrendben is. Javaslom, hogy vajat a gyermekek is fogyasszanak, mert olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz természetes formában, amelyeket a margarinok csak adalékok formájában. Olajat sütéshez és főzéshez is lehet használni. Ami a hevítést illeti, hidegen sajtolt olajakat (napraforgó, lenmag, olívaolaj, stb.) nem használunk sütéshez, mert ezeket nem, vagy csak egyszer szabad hevíteni. A normál napraforgó-, kukorica-, repceolajat is csak két ízben ajánlott hevíteni, utána üvegbe öntve veszélyes hulladékként kezeljük. A pálmazsír (csakúgy, mint a kókuszzsír) igen egészséges, alkalmazható sütéshez, salátákhoz, hidegen egyaránt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!