Közélet

2012.01.13. 14:46

A királylány mindent visz

Varrjunk vagy kölcsönözzünk farsangi jelmezt? Sok anyukát, nagymamát foglalkoztat ezekben a napokban ez a kérdés.

Sebestyén Hajnalka

Megkezdődött a farsangi mulatságok ideje. Vízkereszt zárta le a karácsonyi ünnepkört, egy hete átadta helyét a vigasságoknak. A kölcsönzők és üzletek felkészültek, jelmezek sokasága várja anyukákat és gyermekeket. Aki egyedi figurában gondolkozott, az már elkésett, rendeléseket nem vesznek fel, de ha elég ügyes valaki, még saját kezűleg elkészítheti.

Akár már 660 forintért is beszerezhetünk maskarát, de egy vastagabb, szőrös állatfigurás kezeslábas sem kerül többe 1500 forintnál. A felnőtt jelmezek valamivel drágábbak, de 2000-2500 forintért már nagyon szépek kaphatók. A kölcsönzés ára pedig 1000-3000 forint között mozog.

Sok felnőtt is keres magának öltözéket, de inkább gyerekek vannak besózva a jelmezekért. A kislányok jelentős része most is. mint minden évben a királylány maskarátt keresik, az elengedhetetlen kopogos cipővel, koronával, uszállyal. A tündérjelmez is népszerű, a hosszú aranyhaj nagyon vonzó. 

Jelmezkölcsönzéssel- és árusítással foglalkozó kereskedőket kérdeztünk meg arról, hogy miként alakul az idei divat. Vannak örök slágerek. A kislányok még manapság is szívesen öltöznek például királylánynak, és a fiúk is kiegyeznek egy királyfijelmezzel, ha minden kötél szakad. Igaz ez 2012-re is. A mozivásznon megelevenedő képregényhősök is rányomják bélyegüket a jelmezvásárlási és -kölcsönzési igényekre. Nem csoda hát, ha a fiúknál még mindig sláger a Pókember öltözék, de Batmanből is sok mászkál majd az idei farsangi mulatságokban.

A jelmezkészítőknél és maskarakölcsönzőknél az évnek ebben a szakában egymásnak adják a kilincset az érdeklődők. Nem csoda, hisz a gyermeki fantázia és a divat időnként kemény próbatétel elé állítják a szülőket, akik közül sokan maguknak is keresnek valamilyen „álöltözetet”.
– Sokan kész ötletekkel érkeznek, a gyerekekkel közösen már előre kigondolták, milyen jelmezt szeretnének. Vannak azonban jónéhányan, aki tanácstalanul állítanak be, de ők is csak ritkán távoznak üres kézzel – meséli G. Szabó Henriett, aki Kecskeméten működtet jelmezkölcsönzőt.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az is fontos, hogy rózsaszín legyen a jelmez!
[/caption]

A kislányok jelentős része most is, mint minden évben a királylány maskarát keresik, az elengedhetetlen kopogos cipővel, koronával, uszállyal. A tündérjelmez is népszerű, a hosszú aranyhaj nagyon vonzó. 
G. Szabó Henriett tapasztalata az, hogy a fiúk közük sokan negatívhős jelmezt keresnek. A cowboy- és az indiánjelmez is menő,  sőt a minap egy Ludas Matyi teljes ruhatárat szedtünk össze az egyik anyukával – sorolta Henriett.

Jelmezeket azonban nemcsak megvásárolhatjuk, hanem kölcsönözhetjük is. Egy kecskeméti jelmezesnél ezekben a napokban is készülnek a csodaszép hercegnő, királylány öltözetek, és a romantikus korhű ruhák. Ezeknél idén is hódít a rózsaszín és a ciklámen – mondja Géró Éva tulajdonos. – Találkoztunk sokféle kéréssel, főként mesefigurákat álmodnak meg maguknak a gyerekek. Állatfigura, mesehős, Darth Vader, Zorró egyaránt szerepel a kívánságlistán.

Sebestyén Hajnalka Az is fontos, hogy rózsaszín legyen a jelmez! -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!