Közélet

2011.12.21. 20:15

„Közvetítik” az operációt

Az elmúlt fél évben közel 84 millió forintból két traumatológiai műtőt újítottak fel a kecskeméti megyei kórházban. Szükség is volt a beruházásra, mert évente körülbelül 4800 operációt végeznek a helyiségekben.

Hraskó István

Az átadási ünnepségen elhangzott: a traumatológiai és kézsebészeti osztály két műtője kimaradt a hét évvel ezelőtti felújításból, most viszont szinte a teljes berendezést kicserélték.

– A régi technológiát harminc évvel ezelőtt lehetett korszerűnek mondani, de mára már kockázatossá és kényelmetlenné is vált az operálás a két műtőben. A munkálatok három hónapja alatt nehéz volt megoldani a munka szervezést, de megérte – mondta örömmel dr. Gera László osztályvezető főorvos. Hozzátette: a műtők leterheltsége igen nagy, gyakorlatilag reggeltől estig foglaltak, ami nem is csoda, hiszen a rengeteg baleset miatt évente 4800, azaz naponta átlagosan több mint 13 műtétet végeznek. A teljes egészében a megyei önkormányzat által finanszírozott beruházás során a legkorszerűbb rozsdamentes acél panelműtős technológiát alkalmazták, új asztalokat, berendezéseket, statívokat építettek be.

– Az eszközök sokkal jobban kézre állnak és kevesebb helyet foglalnak el. Három monitoron lehet nézni a röntgenképeket, az asszisztensnek nem kell forognia a műtét közben, hogy rálásson a képernyőre – sorolta Gera László, miben lesz könynyebb a munkájuk. A főorvos egyébként a kivitelezésbe jó pár ötlettel, tanáccsal „beszállt”, így az eredeti terveket sok szempontból módosították a szakmai stáb igényeinek megfelelően. Dr. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója kijelentette: az osztály munkatársai maximálisan megérdemelték, hogy ilyen professzionális körülmények között dolgozhassanak. A kamerarendszerrel ellátott műtők egyébként oktatásra és bemutatókra is alkalmasak. Videokapcsolatban vannak ugyanis az egy szinttel fentebb lévő konferenciateremmel, így megoldható, hogy a lent végzett műtéteket fent élő egyenesben, a legkisebb részletekbe menően figyelhessék és rögzíthessék.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A műtők gyakorlatilag reggeltől estig foglaltak, átlagosan naponta 13 operációt végeznek bennük
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!